Uw naam
Uw e-mailadres
Naam ontvanger
E-mailadres ontvanger
U bent hier: Home behandelingen hand- en polsklachten hand reuma
Print pagina

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende ziekten. De meeste soorten reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u uw hand en of pols ook minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden. De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. U kunt er dus niet van genezen. Zonder behandeling wordt reuma steeds erger. Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de ziekte tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen. Bepaalde klachten aan uw hand of pols kunnen wijzen op een vorm van reuma: één of meer gewrichten die dik zijn, gedurende enkele weken pijn in spieren en gewrichten, moeilijk bewegen door pijn en/of stijfheid.

Oorzaak

Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht spelen waarschijnlijk een rol. Het lijkt er ook op dat reuma erfelijk is: mensen bij wie reuma in de familie voorkomt hebben meer kans om door de ziekte getroffen te worden. Als u langere tijd pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten van uw hand of pols heeft, kan dit wijzen op een vorm van reuma.

Behandeling

Als u reuma heeft, krijgt u met verschillende behandelaars te maken. Behalve de reumatoloog, krijgt u bijvoorbeeld ook te maken een handtherapeut. Zij kunnen u helpen om te gaan met de gevolgen van reuma. Reumatische aandoeningen zijn helaas nog niet te genezen. Het geneesmiddel tegen reuma is nog steeds niet ontdekt. Er zijn wel medicijnen die de ontstekingen remmen of uw pijnklachten verminderen of die beide effecten hebben. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade of schade aan organen zoveel mogelijk voorkomen. Verder worden medicijnen voorgeschreven om de pijn en stijfheid te verminderen en de ontstekingen af te remmen. Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen reuma die allemaal op hun eigen manier werken. Uw specialist schrijft vaak een combinatie van medicijnen voor. Gelukkig zijn de meeste reumatische ziekten goed te behandelen met medicijnen. Sommige vormen van reuma tasten uw gewrichten aan. Soms is dan een operatie de enige uitweg om ernstige reumaklachten te behandelen. Een operatie door een orthopedisch chirurg of een plastisch chirurg kan dan nodig zijn. Tijdens de operatie wordt het aangetaste gewricht schoongemaakt, vastgezet of vervangen door een kunstgewricht.

Hand- en polscentrum Twente • Prins Bernhardstraat 17 • 7573 AM Oldenzaal (in MST ziekenhuis)
Telefoon (0541) 57 43 80