home home  printversie printversie home incontinentiecentrum > materialen > hulpmiddelen

Hulpmiddelen:

Er zijn situaties waarin men niet kan volstaan met de meest gangbare materialen. De hulpmiddelen die dan ingezet kunnen worden zijn te verdelen in algemene hulpmiddelen en specifieke hulpmiddelen.

Algemene hulpmiddelen:

Anaaltampom, anaalplug:

Dit is een stopje waardoor ontlasting, gassen en vocht tegengehouden worden. Voor het inbrengen van de anaalplug wordt er vaseline of glijmiddel op de plug aangebracht. Vervolgens wordt de plug ingebracht. Ook aan de anaalplug is een koordje bevestigd waardoor deze verwijderd kan worden. Beiden mogen 12 uur ingehouden worden. Op het moment van defaeceren wordt de tampon of plug verwijderd. Deze hulpmiddelen kunnen toegepast worden mbv zelfirrigatie.

Faeces opvangzak

Deze opvangzak berust op dezelfde principe als de urinecollector, alleen voor anaalgebruik (zie bij hulpmiddelen dames)

Stoel/ matrasbeschermers en onderleggers

De stoelbeschermers zijn uitwasbaar en kunnen gebruikt worden op gladde houten stoelen, rolstoelen en autozittingen. De beschermer bestaat uit 4 lagen. De drooghoudlaag laat het vocht door en heeft een snel droogvermogen. De tussenlaag heeft een groot absortievermogen en de buitenkant heeft een waterproof laag en antisliplaag. Daarnaast zijn er uitwasbare steeklakens .

De matrasbeschermers zijn als hoes verkrijgbaar voor één en tweepersoonsbedden. Ze zijn gemaakt van kuststof en zijn waterproof.

Er zijn disposable en uitwasbare onderleggers in diverse maten verkrijgbaar met verschillende absorptiecapaciteit, Veel van deze materialen worden NIET vergoed door de zorgverzekeraar.

Specifieke hulpmiddelen voor dames

Voor dames zijn de volgende hulpmiddelen beschikbaar. De guard en het pessarium. Deze worden toegepast bij stressincontinentie.

GUARD ( klaptampon)

Het principe van de guard is correctie van de anatomie. De guard is anatomisch gevormd en elastisch zodat hij dubbelgevouwen kan worden. De guard lijkt op een tampon en wordt vaginaal ingebracht met als resultaat dat de blaashals wordt ondersteund. De guard is leverbaar in drie verschillende maten. Voor het inbrengen wordt de guard nat gemaakt en met behulp van een applicator ingebracht. Hij kan maximaal 16 uur ingehouden worden. Tijdens de menstruatie moet hij om de 4 tot 6 uur verwisseld worden. Tijdens het urineren kan de guard blijven zitten.

Pessarium

Het principe van de pessarium is hetzelfde als van de guard. Er zijn diverse vormen en maten gemaakt van verschillende materialen. De arts (meestal gynaecoloog) bepaalt de maat en brengt hem meestal in.

Het pessarium moet eenmaal in de 6 weken verwijderd en schoongemaakt worden. Soms kunnen de vrouwen dit zelf leren en anders moet de huisarts dit doen.

Urinecollector

De urinecollector is een urineopvangsysteem voor vrouwen die immobiel zijn door mn bedlegerigheid of rolstoelgebruik. De collector is een plakzakje dat aan de buitenkant van de schaamlippen wordt bevestigd. Het kan de 24 uur blijven zitten. De schaamharen moeten weggeschoren worden. Aan de aftapkraan wordt een katheterzak bevestigd.Er wordt extra huidvriendelijke pasta bijgevoegd voor extra fixatie.

Vrouwenurinaal

Deze wordt toegepast bij vrouwen die slecht ter been zijn of afhankelijk van rolstoel of bed. De urinaal kan in zittende of liggende houding toegepast worden.

Specifieke hulpmiddelen voor heren

Penisklem

Bij een lichte tot matige vorm van incontinentie kan in overleg met de arts een penisklem geadviseerd worden. Retractie van de penis is een contra indicatie voor het gebruik. Het aanmeten en aanbrengen van een penisklem gebeurt nauwkeurig. Het doel is het afsluiten van de urinebuis. De penisklem wordt achter de eikel aangebracht. Het ballonnetje ligt aan de onderkant waar de urinebuis loopt.m Het gebruik van de penisklem verminderd of voorkomt incontinentie. het is tevens een hulpmiddel om te checken of de blaas zich goed vult. Deze check is zinvol na een sfincteroperatie. Toiletbezoek dient regelmatig plaats te vinden. Iedere 3 á 4 uur moet de klem eraf gehaald worden om de doorbloeding. S nacht s mag hij niet gebuikt worden

Penispouch

Bij een teruggetrokken penis wordt de penispouch gebruikt als urine opvangzak. De zelfklevende huidbeschermingsplak wordt aangebracht rondom de penis op het schaambeen. De pouch wordt met een verbindingslang aangesloten op een beenzak of nachtzak

De schaamharen moeten weg geschoren worden.

Draagurinaal

Bij allergie of irritatie van een condoomkatheter word een draagurinaal geadviseerd. De urinaal wordt dagelijks gedurende een paar uur gevuld met een azijnoplossing om aanslag van urinezouten en een onprettige geur te voorkomen. Daarna moet de urinaal huishoudelijk schoongemaakt worden.

De uribag

De uribag is een opvouwdbaar meeneem urinaal en heeft de afmeting van een fotorolletje. Deze wordt geadviseerd aan hen die veel onderweg zijn of in een rolstoel zitten.

Noodtoilet

Het noodtoilet is een plat pakketje van 7 x 11 cm. Eenmaal gebruikt, stolt de urine bijna onmiddellijk tot een reukloze gel. De zak kan zonder kans op morsen neergezet of weggelegd worden./ hij is milieuvriendelijk afbreekbaar.

In principe wordt altijd absorberend materiaal of een van de vorige hulpmiddelen geprobeerd bij incontinentie. Als laatste optie als materialen en/of hulpmiddelen niet effectief toegepast kunnen worden kan je nog een verblijfskatheter noemen. Zoals bijvoorbeeld bij terminale patiënten en decubitus bij bedlegerigheid. Het blijft echter altijd een noodgreep.


Lees verder...
Materiaalgebruik
Absorberende verbanden
Afvoerende systemen
Hulpmiddelen
Santeon
 home

Inloggen

home sitemap zoeken disclaimer copyright  Contact