Jaarlijks testen 800 Nederlanders positief op hiv. Hiv is tegenwoordig goed te behandelen met medicatie. Mensen worden dan niet meer ziek van het virus, maar ook zijn ze niet meer besmettelijk voor anderen, waardoor het aantal nieuwe hiv diagnoses elk jaar lager wordt. Helaas lopen er ook nog steeds ruim 2500 mensen rond met hiv […]

Een groep MST’ers kreeg onlangs de unieke kans om mee te gaan met een werkbezoek naar Amerika. Santeon organiseerde deze reis voor alle Santeon ziekenhuizen om samen van anderen te kunnen leren.

“We zitten met vijf collega’s rond de koffietafel te genieten van cake en chocola. Tot het moment dat we allemaal opschrikken van het doordringend harde geluid van onze pieper; de noodbel gaat op kamer 13. Rennend melden we ons daar…”

We kunnen in MST over een half jaar beschikken over een bijzonder bestralingstoestel. De Halcyon is snel, patiëntvriendelijk en geschikt voor adaptieve radiotherapie.

Het zesde portret uit de Ander Licht expositie hangt nu in het Stiltecentrum, van verpleegkundige in het Thoraxcentrum Martin van Urk. Tevens is daar zijn verhaal te lezen.

Medewerkers van MST stropen van 29 oktober tot 9 november de mouwen op om zich tegen griep te laten inenten. Het doel is om zoveel mogelijk MST’ers in te enten, zodat kwetsbare patiënten beter zijn beschermd. Ook is het van belang dat het personeel zelf geen griep krijgt.

Donderdag 1 november is een Duitse feestdag in enkele deelstaten. Dit gaat zeer waarschijnlijk leiden tot veel drukte in de parkeergarages.

Van maandag 29 oktober t/m zondag 4 november staat Nederland tijdens de landelijke Donorweek in het teken van orgaan- en weefseldonatie. Ook Medisch Spectrum Twente omarmt deze week.

Afgelopen week publiceerde accountantskantoor BDO weer een landelijke vergelijking van de financiële resultaten van ziekenhuizen 2017. RTV Oost publiceerde gisteren een bericht met de kop: “Twentse ziekenhuizen MST en ZGT in financiële gevarenzone”. Voorzitter Raad van Bestuur MST Bas Leerink nuanceert: “Het klopt dat MST in 2016 en 2017 verliezen heeft geboekt. Dat heeft onze [...]

In de serie Kijk op mijn Zorg gaan we vaak in gesprek met een patiënt, maar deze keer knoopten we een gesprek aan met collega Caroline, verpleegkundig specialist in opleiding op de afdeling psychiatrie.

De Cliëntenraad zoekt, in verband met het vertrek van een van de leden, een vrijwilliger met een kritische, positieve en constructieve houding die in het verzorgingsgebied van MST woont en affiniteit heeft met de belangen van de cliënten en patiënten.

Speciaal voor jongeren (14 tot 20 jaar) met een chronische inflammatoire darmziekte (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) is er op 18 november 2018 een informatiedag. Een dag vol met workshops, special guests en meer. Entree is gratis.

Nieuwe mensen met hun verhalen leren kennen, vind ik een inspirerend deel van mijn werk. Zo ook het verhaal van de 20-jarige Julia uit Irak, die hier medisch asiel heeft aangevraagd.

Speciaal voor de week van palliatieve zorg hebben wij een 3-delige videoreeks gemaakt. Hierin delen zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis deze week met ons hoe zij de palliatieve zorg in MST ervaren.

Met dit initiatief geven alle ziekenhuizen in Nederland inzicht in hun kwaliteitsgegevens, en bieden zo keuze-informatie voor een groot aantal behandelingen. Ziekenhuizen kunnen per behandeling met elkaar worden vergeleken.

Patiënten die met immunotherapie (Nivolumab) worden behandeld zijn door een publicatie in diverse media ongerust over de voortzetting en vergoeding van hun behandeling bij de diagnose melanoom. 
Deze berichtgeving heeft echter geen betrekking op patiënten die in MST behandeld worden met immunotherapie bij melanoom. 

Fietsend naar mijn werk, hoor en zie ik de gele traumaheli vlak boven MST vliegen om op het heliplatform te gaan landen. Ai… De patiënt die hiermee vervoerd wordt heeft vaak toch wel ernstig letsel. Hopend voor hem of haar is de intensive care niet “the place to be”, maar volstaat de Acute Opname Afdeling.

De naam Stopmaatje zegt alles over de app: het is een maatje tijdens de stressvolle periode van het stoppen – of minderen – met roken. De app wordt op basis van persoonlijke data speciaal afgestemd op individuele behoeften van de gebruiker. De app kan vanaf nu gratis gedownload worden via de App Store of Google Play Store.

Het vijfde portret van de expositie Ander Licht hangt nu in het Stiltecentrum, van technisch oogheelkundig assistente (TOA) Fatiha El Bakkali-Ben Ayad. Tevens is daar haar verhaal te lezen.

Onderzoekers van het Thorax Centrum Twente MST en de Universiteit Twente hebben onlangs hun vierde grote studie naar de toepassing van medicijn-afgevende stents bij dotterbehandelingen afgerond. In de zogeheten BIONYX-studie werden twee stents van de nieuwste generatie ingezet, om beter inzicht in de toepassing en verdere doorontwikkeling van stents te krijgen.

Medisch Spectrum Twente heeft opnieuw het Vaatkeurmerk en het Spataderkeurmerk ontvangen van Harteraad. Dit houdt in dat ons ziekenhuis voldoet aan de eisen en criteria die deze patiëntenvereniging stelt aan de zorg voor patiënten met vaatproblemen.

Vlak na een beroerte de bloedprop uit de hersenen trekken. Het is een bijzondere techniek waarmee in ziekenhuis MST in Enschede verwoesting van levens wordt voorkomen. Meer dan 90 procent van de ingrepen is succesvol.

Tijdens de overdracht wordt mevrouw Jansen van 93 jaar besproken. Ik hoor dat ze op de OK ligt vanwege een heupluxatie. De chirurg gaat de heup weer terugzetten in de kom onder narcose. Niet veel later krijg ik een telefoontje dat ik haar op kan halen van de verkoever en zie daar een kwieke dame met een behoorlijk blauw oog.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Maagdarm Ischemie Centrum Twente erkend als nationaal expertisecentrum voor mensen met de zeldzame aandoening maag-darmischemie. Deze erkenning heeft het centrum als enige in Nederland ontvangen voor de periode van 5 jaar.