Een hartafwijking kan je leven op de kop zetten. Inge Nieuwe Weme (40) weet er alles van. Na de diagnose heeft ze haar toekomstplannen behoorlijk moeten bijstellen, maar ze moet niets weten van zielig in een hoekje zitten. “Ik heb geen pech, maar geluk; ik ben er nog!”

We stonden in juli extra stil bij kankerzorg. Zo delen patiënten en artsen hun ervaringen, een casemananager vertelt wat haar rol is en we kregen een muzikaal bedankje.

Zonder klachten meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker om vervolgens die verschrikkelijke diagnose te krijgen. Het overkwam Fred Asbroek (60) vorig jaar. Bij de pakken neerzitten staat niet in zijn woordenboek. “Gedurende mijn ziekteperiode ben ik altijd positief gebleven.”

Voor de serie ‘Verboden toegang’ heeft TC Tubantia een kijkje genomen op ons helidek. Paul Esveldt, beheerder van het helikopterdek, vertelt dat een helikopter die landt niet alleen urgente zorg betekent, maar dat ook de veiligheid belangrijk is.

Om de waarde van zorg voor de patiënt te meten en te verbeteren, richt MST zich steeds meer op zorguitkomsten in plaats van van keurmerken en lintjes. Die zijn niet meer onderscheidend en brengen kosten en extra administratie met zich mee.

MST is op zoek naar een nieuwe Voorzitter Raad van Toezicht. De leden van de Raad van Toezicht moeten onder meer beschikken over: voldoende affiniteit met de gezondheidszorg, een brede maatschappelijke binding en functioneel netwerk en diversiteit in deskundigheid en achtergrond.

Slaapapneu kan sinds kort met behulp van een simpele meting van het zuurstofgehalte in het bloed tijdens de slaap worden uitgesloten. Deze methode (die bestaat uit een plakker op de vinger en een polshorloge) wordt inmiddels door meerdere huisartsen in de regio Twente toegepast.

Twentse zorgverleners wijzen alle Twentse rokers nu op dezelfde manier de weg naar een rookvrij leven. Hulp bij stoppen met roken is voor iedereen in Twente goed beschikbaar dankzij het initiatief ‘Heel Twente Stopt’.

Op donderdag 13 juni verrasten muzikanten van de vrijwilligersorganisatie Bedside Buskers patiënten in ons ziekenhuis in Enschede. “Door middel van optredens aan het bed van patiënten doorbreken professionele muzikanten de sfeer in het ziekenhuis”, zeggen de muzikanten.

Ook dit jaar zijn er weer een aantal Duitse feestdagen waarop het erg druk kan worden in Enschede. Zowel voor onze patiënten als medewerkers iets om rekening mee te houden, omdat er sprake kan zijn van extra reistijd en parkeerproblemen.

Door bewijs uit real-world observationele data te gebruiken, kunnen richtlijnen voor behandeling met medicatie verbeterd worden. Willemien Kruik – Kollöffel heeft onderzoek verricht naar de richtlijnen rondom medicatie voor patiënten met hartinfarcten en hartfalen.

Op Hemelvaartsdag gelden aangepaste openingstijden voor de poliklinieken en bloed prikken in het ziekenhuis. Hier leest u de afwijkende tijden.

Het was weer een mooie Zwangere Zaterdag op 18 mei. Ruim 500 mama’s en papa’s bezochten het evenement van MST en lieten zich inspireren en informeren over alles rondom zwangerschap.

Vanaf 3 juni gaat de gemeente aan de slag met flinke wegwerkzaamheden rondom MST. De Haaksbergerstraat, Ripperdastraat/De Ruyterlaan, Nijverheidstraat/Piet Heinstraat en de Beltstraat (ter hoogte van SLO pand) krijgen een nieuwe inrichting.

MST is één van de tien organisaties die is geselecteerd voor de Spitsbrekers competitie die is opgezet door de ANWB en BNR Nieuwsradio. Het fietsbeloningssysteem van MST wordt gezien als een vooruitstrevend initiatief om medewerkers in de spits uit de file te halen.

In Nederland leven er naar schatting 23.100 mensen met hiv. Van hen weten er 2.300 niet dat ze hiv hebben. Hoewel het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland geleidelijk afneemt, krijgen elk jaar toch nog een kleine duizend mensen een positieve hiv-diagnose. Hiv is tegenwoordig goed te behandelen met medicatie, maar helaas komen te veel mensen […]

Van maandag 6 t/m vrijdag 10 mei vindt de Europese Hartfalen Awareness Week plaats. Tijdens deze week staat er dagelijks een stand in de hal, samen met de foodtruck van MST.

Om brandveiligheid onder aandacht te brengen bij medewerkers en bezoekers van MST heeft Brandweer Twente een ’Pop-Up Store’ in MST geïnstalleerd. Binnen drie minuten moeten de brandonveilige situaties opgespoord worden.

Het delen van verhalen over prenatale depressies is volgens psychiater Alexandâr Alexandrov cruciaal. “Schaamte speelt een grote rol bij deze vorm van depressie. Er is meer bekendheid nodig.”

Het twaalfde en laatste portret in de Ander Licht reeks hangt nu in het Stiltecentrum, van medisch maatschappelijk werker Marcel Proost. Tevens is daar zijn persoonlijke verhaal te lezen.