Open dag Medisch Spectrum Twente

De Open Dag op 17 maart is dé uitgelezen kans om meer te weten te komen over het ziekenhuis. Tussen 10.00 en 15.00 uur staan onze medewerkers aan het Koningsplein (Enschede) klaar om iedereen op een leuke, laagdrempelige en interactieve manier kennis te laten maken met ons ziekenhuis en de zorg die wij hier bieden.

Je kunt via drie routes lopen:

 1. Spoed & Spanning
 2. Onderzoek & Ontdek
 3. Expertise & Ervaring

Lees verder om te ontdekken wat je kunt beleven in elke route. Bij sommige routes worden lezingen gehouden op vaste tijdstippen. Wil je een lezing bijwonen, kijk dan snel hoe laat dit kan!

Spoed & Spanning

In de route Spoed & Spanning maak je kennis met de bewogen afdelingen van ons ziekenhuis, zoals het Thorax Centrum, de Intensive Care, het OK-complex en de Spoedeisende Hulp. Bij het Thorax Centrum kun je ervaren hoe reanimatie in zijn werk gaat en de SEH organiseert een triagespel. Met triage wordt door middel van het geven van een kleur aan een SEH patiënt de wachttijd voor hem of haar bepaald. Welke kleur geef jij de patiënt? Ook kun je een Nederlandse en Duitse ambulance van binnen bekijken en maken kinderen kans op een gratis rondrit! In deze route kom je tenslotte Medical School Twente en MST@Work tegen.

Je kunt dit onder andere verwachten:

 • Maar liefst 4 ambulances staan je op te wachten bij de ingang van het ziekenhuis. Neem een kijkje in een Nederlandse of Duitse ambulance, maak kans op een gratis rondrit en leer de bijzondere Twentse Wensambulance kennen, die zich inzet voor mensen die chronisch ziek zijn of die in een laatste levensfase verkeren.
 • Ontdek hoe reanimeren in zijn werk gaat door dit zelf te oefenen op een reanimatiepop!
 • Opereer alsof je een chirurg bent. Op de Open Dag ervaar je hoe het is om een kijkoperatie uit te voeren.
 • Breng een infuus in op een kunstarm bij Medical School Twente, doe mee aan een rekentoets of leer de elektronische neus kennen.
 • Wist je dat je met een sok een wond kunt stelpen en dat je hiermee een leven kunt redden? Oefen diverse technieken tijdens de minicursus ‘Stop de bloeding’.

Lezing SEH en triagespel

SEH-artsen en verpleegkundigen vertellen over de verschillende patiënten die zij zien en hoe zij te werk gaan bij triage. Uitleg triage (kleur geven) op de Spoedeisende HulpHopelijk is het na de open dag wat duidelijker waarom je soms met erg vervelende klachten toch nog even moet wachten in de wachtkamer. Je kunt zelf ook deelnemen aan een triagespel. Je wordt gevraagd om klachten te beoordelen van verschillende patiënten en deze een triagekleur te geven.

> Hier kun je meer lezen over triage.

De lezingen en het triagespel worden georganiseerd in Koningszaal 1, route C29 (tweede verdieping). Tijden: 10.15 uur, 11.00 uur, 11.45 uur, 13.15 uur en 14.00 uur. Duur: max 30 minuten. Inschrijven niet nodig.

Minicursus ‘Stop de bloeding, red een leven’

Een sok in een open wond stoppen. Het lijkt een vreemd en onsteriel idee, maar het kan levens redden. Traumachirurg Ralph de Wit laat tijdens de Open Dag huis-, tuin- en keukentechnieken zien tijdens de minicursus ‘Stop de bloeding, red een leven’. De minicursus moet een voorproefje zijn van de volwaardige cursus die we binnenkort aan zullen bieden.

De lezing van Ralph de Wit wordt gegeven in het Auditorium, route C29 (tweede verdieping). Tijden: 10.15 uur, 11.15 uur, 12.15 uur, 13.15 uur en 14.15 uur. Duur: max 45 minuten. Inschrijven niet nodig.

Onderzoek & Ontdek

Speur rond in het ziekenhuis met de route Onderzoek & Ontdek! Hier zie je bijvoorbeeld laboratorium Medlon, waar je als Einstein op de foto kunt. Of leer meer over nucleaire geneeskunde, waar met behulp van licht radioactieve stoffen onderzoek gedaan wordt naar het functioneren van organen. Tijdens deze route kom je ook langs de longfunctiekamer, de Stoppen met Roken poli, de afdeling Radiotherapie, de Poli- en laboratoriumapotheek, klinische neurofysiologie, het endoscopiecentrum en de Centrale Sterilisatie Afdeling.

Je kunt dit onder andere verwachten:

 • Leer hoe een longfunctieonderzoek werkt en zie hoe zuurstof in bloed gemeten kan worden bij de uitleg van de saturatiemeting.
 • Alle instrumenten die gebruikt worden voor operaties moeten gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd zijn. Dit gebeurt door de Centrale Sterilisatie Afdeling. Tijdens de Open Dag leer je meer over het werk van deze afdeling en zie je allerlei instrumenten.
 • Medicatieverificatie is in het gehele proces van opname tot ontslag onmisbaar. Hoe gaat dit in zijn werk en welke informatie wordt verzameld? Ook in de laboratoriumapotheek kom je meer te weten over medicatie.
 • Loop rond in het lab van Medlon en laat je informeren over testen die in het laboratorium gedaan kunnen worden. Kinderen kunnen hier als Einstein op de foto.
 • Neem een kijkje in de indrukwekkende bestralingsruimtes waar patiënten met kanker bestraald worden. 
 • Ontdek bij de nucleaire geneeskunde wat de nieuwe SPECT/CT camera kan en loop een rondje door het radiofarmaca laboratorium.
 • Bekijk de schrobmachines en werkwagens van MST Cleancare en maak met de prijsvraag kans op een schoonmaakpakket.

Expertise & Ervaring

In de route Expertise & Ervaring zie je allerlei kanten van de zorg in MST. Oefen zelf met hechten bij de plastische chirurgie, beluister je doorbloeding (vaatchirurgie), ervaar hoe het is om blind te zijn (oogheelkunde), laat je knuffel behandelen in het berenziekenhuis (VKC) en kijk eens rond in ons Stiltecentrum (geestelijke zorg). Er zijn ook andere onderdelen die je hier ziet en waar je van alles kunt doen en bekijken: het Wond Expertise Centrum, Handtherapie Twente, diëtetiek,  het Oncologisch Centrum, reumatologie, keuken & roomservice, BHV, het Vrouw Kind Centrum, het HIV-behandelcentrum, orthopedie en de gipskamer. Tenslotte kom je de Stichting Twentsewens Ambulance, Vermaat, Livio en Zorgschakel Enschede hier tegen.

Je kunt dit onder andere verwachten:

 • Ervaar zelf hoe het is om een oogaandoening te hebben. Je krijgt een simulatiebril op en moet vervolgens een opdracht uitvoeren. Hoe gaat jou dit af?
 • Kleine wondjes bij kinderen (op de arm) kunnen geschminkt en vervolgens verbonden worden.
 • Maak kennis met voeding in MST. Je kunt diverse gerechtjes en drankjes proeven tijdens de Open Dag.
 • Bij het Vrouw Kind Centrum zijn allerlei activiteiten, zoals de Playground om kinderen met astma aan te zetten tot bewegen.
 • Zou jij een goede brandweerman of –vrouw zijn? Ontdek het door buiten een brandje te blussen!
 • Bij de orthopedie/gipskamer kun je gegipst worden. Haal je wel eerst een volgnummertje? Ook kun je in een zeer zorgvuldig nagebootste ‘mini’ operatiekamer samen met een aantal orthopeden een kijkoperatie uitvoeren. Tenslotte biedt de afdeling orthopedie een puzzel aan die je nu al kunt maken  – klik hier voor de puzzel!
 • In het Oncologisch Centrum laat de patholoog zien hoe kanker eruit ziet onder een microscoop. Ook kun je hier meedoen aan een quiz over kanker.
 • Je kunt vandaag een diploma krijgen! Oefen met het inbrengen van een maagsonde of met stomazorg.

Er is nóg meer te doen!

Buiten de 3 routes om zijn er nog veel meer dingen te doen. Bekijk bijvoorbeeld oude apparatuur en foto’s die zorgvuldig bewaard worden door medewerkers van Cultureel Erfgoed. Of ga in gesprek met de Cliëntenraad over je ervaringen met ons ziekenhuis of over wat het inhoudt om lid te zijn van het Cliëntenpanel.

Verdere activiteiten:

 • Schminken voor kinderen
 • Aandacht voor orgaan- en weefseldonatie
 • Informatie over bloeddonorschap door Sanquin Bloedbank

Hopelijk tot 17 maart 2018!

 

Nieuwsbrief aanmelden van Medisch Spectrum Twente

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina