Om de patiëntenzorg steeds verder te verbeteren werken MST en de Universiteit Twente nauw samen. Zo doet Ciska Heida, onderzoeker aan de UT, samen met haar team onderzoek naar een soort van pacemaker voor Parkinson patiënten. Parkinson is één van de meest voorkomende hersenaandoeningen. In Nederland hebben ongeveer 44.000 mensen deze ziekte.

Als medicijnen niet (meer) helpen, kunnen de symptomen deels worden bestreden door het implanteren van elektrodes in de hersenen. Deze techniek heet ‘Deep Brain Stimulation’ (DBS). Bij Deep Brain Stimulation wordt een klein apparaatje in de hersenen geplaatst. Dit apparaatje stuurt stroompjes naar bepaalde hersengebieden, waardoor foute prikkels worden geblokkeerd. MST is één van de zes centra in Nederland die deze hersenoperatie uit mag voeren.

Hersenstimulator verbeteren

Op dit moment staat zo’n apparaatje continu aan. Onderzoeker dr. ir. Ciska Heida van de Universiteit Twente zoekt met het haar team naar manieren om de intensiteit van de prikkels regelbaar te maken. Heida: “Wat je zou willen, is een soort pacemaker, die alleen in actie komt als het nodig is. Daarvoor moet de hersenstimulator via sensoren gegevens krijgen over de spierspanning en trillingen. Hij gaat dan alleen aan als het nodig is. Op de UT proberen we te achterhalen hoe je die sensoren het best kunt inzetten. Daar liggen technisch nog wel wat uitdagingen. Meer sensoren betekent ook meer draadjes in het hoofd, nog los van de vraag waar je die sensoren dan precies moet plaatsen.”

Lees hier het artikel “Universiteit Twente werkt aan ‘pacemaker’ voor Parkinson” van Tubantia.

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina