Het hart: niet te missen

Het hart: niet te missen | Medische Publieksacademie Twente

Met de Medische Publieksacademie Twente wil Medisch Spectrum Twente (MST) belangstellenden verder kennis laten maken met ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. De tweede online Medische Publieksacademie Twente staat in het teken van ‘Het hart: niet te missen’.

Het hart zorgt ervoor dat ons bloed naar alle delen van ons lichaam wordt gepompt. Zonder hart zijn we nergens. We nemen je mee in het traject dat een patiënt aflegt in ons ziekenhuis wanneer hij of zij met hartklachten in ons ziekenhuis komt.

Tijdens de Publieksacademie geven de specialisten antwoorden op verschillende vragen, waaronder:

  • Wat gebeurt er als je in het ziekenhuis komt met klachten?
  • Hoe ziet het behandeltraject eruit?
  • Welke keuzes maken de dokters en hoe komen ze tot een behandeling?

We nemen je mee in de operatiekamer en laten delen van een bypassoperatie zien. Ook komt aan bod wat er na een operatie gebeurt en hoe we ervoor zorgen dat een patiënt weer snel op de been is en blijft. Tenslotte vertellen we iets over leefstijl en wat je zelf kunt doen om klachten te voorkomen.

De uitzending

  • 8 juli, 19.00u (en later terug te kijken)
  • Te volgen via deze webpagina
  • Gratis te volgen

Bekijk de uitzending

Wordt de uitzending niet (goed) weergegeven? Klik hier om de uitzending in een nieuw scherm te bekijken.

Vragen die niet zijn beantwoord in de uitzending

In de uitzending van de Publieksacademie konden helaas niet alle vragen behandeld worden. Dit zijn de meestgestelde vragen met de antwoorden van de sprekers.

Als patiënten op de wachtlijst staan vindt er een preoperatieve screening plaats. Daar kijkt de fysiotherapeut hoe de conditie van de patiënt is en of er aanvullende oefeningen nodig zijn voor de operatie. Ook na de operatie is de fysiotherapie nauw betrokken bij het herstel van de patiënt.

Dat is sterk afhankelijk van de oorzaak van het hartfalen en op welke wijze behandeling kan plaatsvinden.

De symptomen van hartfalen zijn meestal hetzelfde bij vrouwen en mannen, het zijn bijvoorbeeld klachten die het gevolg zijn van het vasthouden van vocht. Mannen en vrouwen ervaren de pijn op de borst en klachten ten gevolge van vernauwde kransslagaderen meestal wel anders: vrouwen vaak meer als kortademigheid of benauwdheid, soms een onaangenaam gevoel in de borst, terwijl mannen het eerder over pijnklachten hebben.

Hartklachten worden niet door hormonen veroorzaakt, maar kunnen hierdoor wel beïnvloed worden. Zo kun je bijvoorbeeld door wisseling van hormonen meer of minder last hebben van hartritmestoornissen.

Als je niets verandert aan de levensstijl en geen medicijnen inneemt, dan zullen vernauwingen steeds meer en erger worden. Als je wel je leven kunt aanpassen en medicijnen gebruikt, is de kans veel kleiner dat vernauwingen erger worden, maar helaas is daar geen garantie voor. Er zijn altijd mensen die veel pech hebben. Cardioloog Frits de Man vertelt in deze video over hoe een gezonde leefstijl helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Niet roken, niet te zwaar worden door verstandig te eten en te drinken, voldoende slapen en dagelijks minimaal half uur zwaar inspannen

In de hartteambespreking tussen een cardioloog en hartchirurg wordt gekeken wat de beste behandeling is voor een patiënt. Hierbij wordt de ernst en plek van de vernauwingen, het aantal vernauwingen en patiëntkarakteristieken meegenomen. In sommige gevallen heeft een dotterbehandeling de voorkeur en in andere gevallen de bypass operatie.

Een bypassoperatie is vaak een duurzame behandeling van vernauwingen in de kransslagaderen. Soms nemen vernauwingen toe in aantal, ook na een bypassoperatie. Dan kan het nodig zijn om alsnog een dotterbehandeling uit te voeren of een nieuwe bypassoperatie.

Een vernauwing van de kransslagaderen van meer dan 50% kan aanleiding zijn om een behandeling te starten. Het is afhankelijk van klachten, huidige medicatie en aantal vernauwingen of en welke behandeling er gestart kan worden. Die beslissing wordt uiteindelijk gemaakt in de hartteambespreking.

Een bypassoperatie is vaak een duurzame behandeling van vernauwingen in de kransslagaderen. De meeste slagaders gaan levenslang mee. Soms nemen vernauwingen toe in aantal, ook na een bypassoperatie. Dan kan het nodig zijn om alsnog een dotterbehandeling uit te voeren of een nieuwe bypassoperatie.

Ja dit hoort er (helaas) bij. Bij het maken van de wond beschadigen ze ook wat huidzenuwen, deze herstellen niet altijd volledig. Deze klacht past daarbij. Het is niet ernstig maar kan wel als storend ervaren worden.

Bij een aortaklepstenose is de aortaklep verkalkt. Deze verkalking gaat langzaam. Het kan 50 tot 80 jaar duren voordat klachten ontstaan. Pas bij klachten kan het nodig zijn om de aortaklep te vervangen.

Technisch geneeskundige Frank Halfwerk is bij de cardio-thoracale werkzaam als aanjager van innovatie en wetenschap in het Thoraxcentrum. Hij heeft daarnaast een aanstelling aan Universiteit Twente als assistant professor. In het Thoraxcentrum draait hij mee in de preoperatieve cardiochirurgische poli en is betrokken in meerdere klinische besprekingen. Ook ziet hij patiënten op de cardiochirurgische verpleegafdeling voor klinisch onderzoek. TG’ers CTC in andere ziekenhuizen zijn onder andere betrokken bij aortakleplijden (AMC) en steunharten (UMCU).

Omdat het Thorax Centrum geen transplantatiecentrum is en we geen kunstharten implanteren, kan hierover het best informatie gevonden worden bij bijvoorbeeld UMC Groningen of UMC Utrecht.

Een stent kan later weer dicht groeien, maar dat risico is klein: minder dan 1%.

Atriumfibrilleren is geen gevaarlijke ritmestoornis op zich zelf, maar kan wel ernstige gevolgen hebben, zoals hartfalen en een beroerte.

Dat is afhankelijk van de oorzaak, en of ze goed met medicijnen behandeld kunnen worden.

Dit zien we hoogst zelden. Afhankelijk van de ernst en het precieze mechanisme van de MI valt een re-interventie te overwegen waarbij het noodzakelijk zou kunnen zijn de TAVI prothese te verwijderen en een dubbelklepoperatie te doen.

Het vervangen van een hartklep via een katheter is alleen geschikt voor mensen die ongeschikt zijn voor een openhartoperatie of die een kunstklep (mechanische klep) moeten krijgen. Op grond van de bestaande onderzoeken zijn de resultaten op lange termijn van de katheter geplaatste hartklep onzeker en is een hartklepvervanging met een openhartoperatie nog steeds ‘de gouden standaard’.

De sprekers

Martin Stoel, cardioloog

Martin Stoel

Martin Stoel werkt sinds 2005 als cardioloog in het Thoraxcentrum Twente. Zijn aandachtsgebied is de interventiecardiologie, vooral dotteren van de kransslagaderen van het hart en het inbrengen van hartklepprothesen door middel van een katheter. Daarnaast behandelt en controleert hij patiënten op de polikliniek. Het opzetten van en deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot zijn proefschrift en promotie aan de Universiteit Twente in 2013.

Mimi ter Weeme, cardiothoracaal chirurg

Mimi ter Weeme

Mimi ter Weeme werkt sinds 2014 in het Thorax Centrum Twente als cardiothoracaal chirurg. Haar specifieke aandachtsgebied is aortachirurgie en het inbrengen van hartklepprothesen door middel van een katheter. Ook houdt ze zich bezig met ritme-, klep- en omleidingschirurgie. Ze heeft een sterke verbondenheid met verbetertrajecten in de zorg en werkt samen met andere hartcentra.

Sanne Hilderink – Wolferink, verpleegkundig specialist

Sanne Hilderink

Sanne werkt sinds 2008 als verpleegkundig specialist in het Thorax Centrum Twente. Patiënten die zij ziet, zijn zowel cardiologische als cardiochirurgische patiënten. Als verpleegkundig specialist werkt Sanne multidisciplinair, waarbij ze een coördinerende en behandelende rol op zich neemt. Ook is ze betrokken bij de pre-operatieve screening, de zorg in de kliniek en de nazorg op de poli.

Frank Halfwerk, technisch geneeskundige

Frank Halfwerk

Frank Halfwerk werkt zes jaar als Technisch Geneeskundige cardiothoracale chirurgie in Thorax Centrum Twente. Daarnaast is hij universitair docent aan Universiteit Twente. Hij is aanjager van klinische innovatie breed in het Thoraxcentrum. Tijdens de publieksacademie zal hij jouw vraag stellen aan de medisch specialisten!

Waar bent u naar op zoek?