Pijnstilling en sedatie

Elke behandeling en/of onderzoek kan, helaas, pijn veroorzaken. Om het voor u zo aangenaam mogelijk te maken kan het zijn dat de dokter u al een recept heeft meegegeven welke u 2 uur vóór de ingreep moet innemen. Wanneer u deze krijgt, kunt u vinden in de folder die u van de secretaresse hebt ontvangen over uw ingreep.

Soms kan het zijn dat er extra zwaardere pijnstilling nodig is. Wanneer dit het geval is moet u bij de voorbereiding rekening houden met:

  • gebruikt u thuis medicatie, neemt u dan een medicatielijst mee. U kunt deze verkrijgen bij uw apotheek. De thuismedicatie kan namelijk van invloed zijn op de eventueel toe te dienen pijnmedicatie;
  • wij verzoeken u geen nagellak en / of kunstnagels, sieraden, horloges en foundation te dragen. Heeft u acryl nagels, dan moet u er één laten verwijderen, anders kunnen wij uw hartslag en zuurstofgehalte in uw bloed moeilijk beoordelen;
  • u mag één begeleider meenemen die tijdens de behandeling ook aanwezig mag zijn, als u dat prettig vindt;
  • het is verstandig om wel gegeten te hebben, maar u mag vanaf twee uur vóór de ingreep niets meer eten en drinken;
  • het kan zijn dat bij uw behandeling of onderzoek premedicatie nodig is (medicatie vóór de ingreep). Is dit het geval, neemt u deze dan in zoals afgesproken met uw arts.

De behandeling

Wij vragen u een half uur voor de ingreep aanwezig te zijn. U kunt zich melden bij de balie Gynaecologie, route H03. Nadat u zich gemeld heeft, wordt u ontvangen in de zogenoemde bewakingsruimte. Hier krijgt u een ochtendjas aan en wordt een infuus ingebracht in een ader in de arm (of hand).

Het is raadzaam om gemakkelijk zittende bovenkleding te dragen, aangezien u uw eigen bovenkleding aanhoudt. Neemt u pantoffels of slippers mee, om niet op blote voeten naar de behandelruimte te hoeven lopen.

Tijdens de ingreep wordt, indien nodig, pijnmedicatie toegediend via het infuus. Krijgt u deze pijnmedicatie toegediend, dan gaat u na de ingreep terug naar de bewakingsruimte. Daar wordt u één uur na de behandeling bewaakt (controle van de bloeddruk, polsslag, etc.), voordat u naar huis mag. Verdere informatie over de behandeling staat in de folder van de ingreep of op de website bij patiënteninformatiefolders.

Na de behandeling

Tijdens de ingreep krijgt u medicatie toegediend die uw reactievermogen verminderen. Daarom mag u de eerste 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Wij raden u aan niet alleen naar huis te gaan. Het is verstandig om een boek of mp3-speler (met koptelefoon) mee te nemen, om de ligtijd na de ingreep wat te veraangenamen.  Tevens is het aan te raden, voor uw begeleider,  een €2 muntstuk mee te nemen voor wanneer u weer naar huis gaat. Het kan zijn dat de auto wat te ver weg staat voor u om daar helemaal naar toe te lopen.  De leenrolstoelen kunt u met een €2 muntstuk lenen op verschillende plaatsen in het ziekenhuis.

Sedatie

Sedatie wordt gebruikt om het onderzoek minder belastend voor u te maken. U krijgt het slaapmiddel Propofol en eventueel de pijnstiller Alfentanyl toegediend. Hoe slaperig u wordt, is niet te voorspellen. De meeste mensen herinneren zich naderhand weinig tot niets van het onderzoek. Sedatie krijgt u, na overleg met de arts, die het onderzoek aanvraagt. Meer informatie leest u in de folder welke u kunt vinden bij de patiënteninformatiefolders.

Waar bent u naar op zoek?