Chronic wounds in lower limbs; increasing salvage using cutting edge interdisciplinary strategies

Exploring boundaries of innovation

Bekijk de Engelse versie/ English version

Het symposium verkent de huidige succesverhalen van interdisciplinaire behandeling van complexe wonden aan de onderste extremiteit in een non-academisch centrum.

Microchirurgische technieken bij diabetische of vasculair gecompromitteerde patiënten werden altijd beschouwd als niet gewenst en niet veilig. Amputeren is beter, toch?

Dit symposium wordt tevens online live uitgezonden vanuit Enschede, waar Prof. J.P. Hong uit Seoul, Zuid-Korea, ons zal vertellen, onderwijzen en inspireren over zijn uitgebreide ervaring met het gebruik van vrije autologe lappen om de onderste extremiteit te behouden, waar we deze vroeger zouden ‘opgeven’.

We zullen de beperkingen van de huidige algemeen chirurgische behandelingen identificeren, waarna we de kansen die microchirurgie biedt zullen verkennen met daarbij ook de discussie over wanneer stoppen we?

Tevens zullen we een overzicht geven van de kosten en baten van amputeren versus behoud van het been.

Aan het einde van de avond hebben wij een voor Nederland unieke verkenning van de huidige successen alsmede de verkenning van de horizon van wondzorg in Nederland weergegeven.

Datum

15 mei 2019 van 19.00h tot 22.30h.

Locatie

Auditorium route C29, Medisch Spectrum Twente. Koningstraat 1, 7512 KZ Enschede.

Doelgroep

Dit symposium is bedoeld voor alle chirurgen, plastisch chirurgen, revalidatieartsen, wondverpleegkundigen en allen in opleiding tot de hiervoor genoemde groepen. Daarnaast is het ook geschikt voor verpleegkundig specialisten, podotherapeuten en gipsverbandmeesters.

Inschrijven

Inschrijving is niet meer mogelijk.

Programma

TijdSprekerTitel
19.00h – 19.45hOntvangst met hapjes, drankjes en sponsoren
19.45h – 19.55hDr. Hinne Rakhorst
Plastisch Chirurg
Enschede
General opening, exploring the possibilities and opportunities of microsurgery for diabetic feet, elderly patients and vascular cripples.
19.55h – 20.10hDr. Kamiel Kuijpers
Revalidatie arts, Enschede
Rehabilitation aspects of diagnostics in diabetic foot ulcera, successes and boundaries
20.10h – 20.25hDr. Robert Meerwaldt (online)
Vaatchirurg, Enschede
Modern developments in “one-stop-shop” treatments of leg ulcers
20.25h – 20.40hDr. Sjef van Baal
Vaatchirurg, Almelo/Hengelo
Treating diabetic ulcers in a multidisciplinary setting.
20.40h – 21.00hKoffiepauze en sponsoren
21.00h – 21.15hDrs. Jan Maerten Smit
Plastisch Chirurg, Amsterdam UMC
Lower limb reconstruction; setting up successful and multidisciplinary collaboration
21.15h – 21.45hProf. J.P. Hong
Plastisch Chirurg, Asan Medical Center
How microsurgery changed the Korean practice; a multidisciplinary approach to preserving limbs while reducing costs.

Sprekers

Dr. H. Rakhorst: Plastisch chirurg in Medisch Spectrum Twente. Bestuurslid van meerdere internationale en nationale verenigingen voor de plastische chirurgie, waaronder de NVPC en de ICOPLAST. Innovator op gebied van reconstructieve chirurgie en multidisciplinaire samenwerking.

Dr. Kamiel Kuijpers: Revalidatiearts en medisch manager locatie MST, werkzaam vanuit Roessingh Revalidatiecentrum te MST Enschede. Lid van Wetenschapsraad Roessingh. In verleden research fellowship te Mayo Clinic Rochester, Minnesota, USA doorlopen. Expertise is orthopedische revalidatie met als aandachtsgebied amputatie en prothesiologie van de diabetische voet.

Dr. Robert Meerwaldt: Algemeen- en vaatchirurg. Bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en auteur van de Nederlandse Richtlijn voor Wondzorg. Een van de oprichters van het multidisciplinaire Wond Expertise Centrum (WEC) in Medisch Spectrum Twente, een opleidingsziekenhuis in Enschede met 750 bedden.

Dr. Sjef van Baal: Algemeen- en vaatchirurg. Hij heeft een succesvolle multidisciplinair team opgezet in de behandeling voor diabetische voeten. Hij heeft internationale erkenning voor zijn werk en is gastprofessor aan de Cardiff Universiteit.

Drs. Jan-Maerten Smit: Plastisch chirurg aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Oprichter van een multidisciplinair team gericht op de behandeling van complexe onderbeens wonden en osteomyelitis. Actief in zijn expertise gebied, inclusief op http://www.traumaplatform.org.

Prof. J.P. Hong: Afdelingshoofd, Plastisch chirurg en professor aan de Asan Medical Center in Seoul, South Korea. Gastprofessor over de hele wereld. Meester en inspirator op het gebied van supermicrochirurgie. Een allround onderwijzer, wetenschapper, en chirurg op gebied van plastische chirurgie.

Bereikbaarheid

Openbaar Vervoer: Het NS-station Enschede ligt op circa 8 loopminuten van het MST. Als u met de bus naar MST komt, stapt u uit bij halte “Van Heekplein”, die direct naast het Koningsplein ligt. Plan uw trein- en/of busreis.

Auto: Plan uw route met de routeplanner. U kunt parkeren in de H.J. Van Heek garage (P1).

Accreditatie

Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) heeft dit symposium geaccrediteerd voor 2 accreditatiepunten. Hieronder vallen o.a. de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen (NVPC), leden van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) en de leden van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA), maar ook andere BIG-erkende specialismen die in cluster 2 vallen (https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/aban.htm). Er zijn accreditatie mogelijkheden voor zowel aanwezigheid op het symposium als het online live volgen van het symposium.

Contact

Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze organisatie: Claudia A. Bargon of Hinne Rakhorst via claudia.bargon@gmail.com.

flyerv8.2_screen

Symposium online volgen

De avond zal live worden uitgezonden via Zoom. Zoom biedt de mogelijkheid dit symposium wereldwijd gratis toegankelijk te maken. Tevens heeft u de mogelijkheid om op afstand vragen te stellen.

Om u in te schrijven voor het online volgen van de uitzending dient u zich in te schrijven via de volgende link: https://zoom.us/webinar/register/4015500463509/WN_4AB7pN2xSqG7VR6nLw3_0w.

Let op: u kunt de uitzending op een later moment ook terugkijken, echter kunt u dan geen accreditatie punten meer verdienen.”

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina