Hartkramp/Angina Pectoris

Hartkramp (of angina pectoris) is een krampende pijn in de borst. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm of de kaak en soms ook naar de rug. Meestal begint de pijn wanneer u emotioneel bent, u zich inspant, nadat u veel hebt gegeten of als u van een warme naar een koude ruimte gaat. De pijn verdwijnt na een paar minuten rust. Angina pectoris komt meestal door aderverkalking rondom het hart. Soms is de oorzaak een hartziekte of heel ernstige bloedarmoede.

Behandeling hartkramp

Angina pectoris is goed te behandelen. Bij lichte klachten krijgt u medicijnen. Werken de medicijnen niet (meer) of voelt u zich steeds slechter? Dan is waarschijnlijk dotteren of een bypassoperatie nodig. Als u al andere hartproblemen had of als hartproblemen bij u in de familie zitten, zal de arts eerder besluiten om te dotteren.

Klachten

Krijgt u steeds vaker aanvallen of worden ze erger? Neem dan contact op met uw arts. Doe dit ook als u denkt dat de medicijnen minder goed werken.
Duurt de pijn langer dan vijftien minuten en helpen de medicijnen niet? U kunt een hartinfarct hebben. Bel direct het ziekenhuis, uw huisarts of het alarmnummer 112.

Waar bent u naar op zoek?