Hartritmestoornissen

Normaal hartritme
Het normale hartritme (ook sinusritme genoemd), is het gevolg van een elektrische prikkel die ontstaat hoog in de rechter boezem. Vandaar verspreidt de prikkel zich over de boezems en daarna over de kamers van het hart. Dit ritme is regelmatig en afhankelijk van het inspanningsniveau.

Een te traag hartritme
Komt met name voor op oudere leeftijd. Soms is de geleiding van de elektrische prikkels van de boezems naar de kamers van het hart vertraagd; in die gevallen wordt er vaker een pacemaker ingebracht.

Een te snel hartritme
De meeste aanvalsgewijze snelle hartritmes (hartritmestoornissen) zijn gelukkig onschuldig, maar kunnen veel last veroorzaken. Vele van deze hartritmestoornissen lenen zich goed voor elektrofysiologisch onderzoek en ablatie.

Levensbedreigende hartritmestoornissen
Bij patiënten met slecht pompende harten of zeldzame erfelijke afwijkingen kunnen levensbedreigende hartritmestoornissen optreden. In die gevallen kan uw cardioloog besluiten dat het noodzakelijk is een ICD (implanteerbare cardioverter defibrillator) te laten implanteren. Een ICD is een apparaat (lijkend op een grote Pacemaker) dat in het geval van een levensbedreigende ritmestoornis door middel van een inwendige shock deze kan beëindigen.

In sommige gevallen (helaas niet alle) kan een speciale ICD door te stimuleren op 3 plekken in het hart de pompkracht van het hart verbeteren (CRT of biventriculair pacen genoemd).

Waar bent u naar op zoek?