Niet ingedaalde testikel (operatief vastzetten)

Normaal heeft een jongetje bij de geboorte beide zaadballen in zijn balzak. Soms blijft indaling achterwege. Eén of beide zaadballen blijven dan in de buik of lies zitten. Op latere leeftijd kunnen hierdoor problemen met de vruchtbaarheid ontstaan. Een niet ingedaalde testikel heeft geen invloed op de seksuele functies. Zijn de zaadballen in het eerste levensjaar nog niet ingedaald, dan is medisch ingrijpen wenselijk.

Pendelbal

Soms lijkt het of een zaadbal niet is ingedaald maar kan hij gemakkelijk in de balzak worden geduwd. Dit wordt een pendelbal genoemd. Een dergelijke pendelbal komt rond de puberteit meestal vanzelf op zijn plaats.

Niet ingedaalde testis

Wanneer de bal in de lies gevoeld wordt, kan de dokter proberen om met een strijkende handbeweging naar beneden, deze in de balzak te brengen. Als dit niet lukt, spreken we van een niet-ingedaalde testis. Door middel van een operatie kan de testis in de balzak gebracht worden. Hiervoor is opname van minimaal een dag nodig.

Voorbereiding op de operatie

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). Dit wordt besproken op het Pre Operatieve Spreekuur anesthesiologie (POS). Vragen over de manier van verdoven en pijnbestrijding na de ingreep kunnen tijdens dit bezoek gesteld worden. Ook het gebruik van medicijnen en regels t.a.v. “nuchter zijn” rondom de operatie zullen worden doorgenomen.

De ingreep

Voor de verdoving moet de patiënt in een kapje blazen om te gaan slapen. Er wordt een sneetje in de lies en in de balzak gemaakt. Via de lies wordt de zaadbal opgezocht en wordt de bal in de balzak gelegd. De wondjes worden dichtgemaakt met hechtingen die oplosbaar zijn en dus niet verwijderd hoeven te worden. De operatie duurt 1 uur.

Na de ingreep

Als de patiënt niet misselijk is dan mag het ’s avonds drinken en eten bv appelmoes, pap, bouillon, puree, geen drinken met prik. De eerste dag moet de patiënt zich rustig houden, veel in bed of op de bank rusten. De dag na de operatie mag alles weer. Sporten of zwemmen, mag echter pas na twee weken weer. De pleisters zullen langzaam loslaten. Bij pijn mag  paracetamol genomen worden.

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina