Vernauwde kransslagaders

De kransslagaders verzorgen de bloedvoorziening voor het hart.Zolang deze aders van binnen een mooie gladde wand hebben, is er niets aan de hand. Dan kunnen ze genoeg bloed en zuurstof aan het hart afgeven. Maar er ontstaan problemen als dit belangrijke bloedvat dichtslibt. Cholesterol en kalk kunnen de wand van een kransslagader beschadigen.

Als er vervolgens klontertjes van bloedplaatjes aan blijven kleven, ontstaan er plaques. Langs een plaque kan minder goed bloed doorstromen. Daardoor wordt de hartspier van te weinig bloed voorzien waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Dit heeft als gevolg dat de hartspier niet meer goed kan functioneren. De patiënt merkt dit door pijn op de borst, soms met uitstraling naar de linkerarm, de kaak, de hals en de rug.

Patiënten met dit soort klachten worden door de huisarts in de meeste gevallen doorverwezen naar de cardioloog. Is er sprake van een vernauwde kransslagader, dan kan de patiënt worden doorverwezen naar een hartchirurg. Vaak is een hartkatheterisatie nodig. Met een buigzaam slangetje dat meestal vanuit een slagader in de lies wordt ingebracht, gaan we dan naar het hart. In het slangetje wordt contrastvloeistof gespoten waardoor de vernauwingen met behulp van röntgenstralen in beeld worden gebracht. Als duidelijk is om welke vernauwing het gaat, bekijken we of die zijn op te heffen door middel van een operatie of een dotterprocedure.

Waar bent u naar op zoek?