De opnamedag

Hoe laat?
De ingreep vindt altijd in de ochtend plaats. Voor het precieze tijdstip waarop u en uw kind aanwezig moeten zijn, nemen wij een werkdag van tevoren contact met u op tussen 13.00 en 14.30 uur. Kom op tijd, anders kan het zijn dat wij de operatie moeten uitstellen naar een andere dag.

Koorts of ziek?
Temperatuur uw kind ۥs morgens thuis. Bij een temperatuur boven de 38,0 ºC gaat de ingreep misschien niet door en moet u contact opnemen met het secretariaat KNO, telefoon (053) 4 87 22 30. Ook als in uw gezin een kinderziekte voorkomt of uw kind hiermee in contact is geweest, moet u vroegtijdig contact opnemen.

Overige voorschriften
Hou voor de ingreep rekening met de volgende zaken:

  • haarspelden en sieraden als ringen en oorbellen kunt u het best af- of uitdoen en thuis laten, in verband met de hygiënevoorschriften en de veiligheid van uw kind. Lang haar graag bij elkaar binden in een vlecht of staart;
  • verwijder nagellak van handen en voeten. De kleur van de huid en het nagelbed geeft de anesthesioloog tijdens de ingreep belangrijke informatie over de lichamelijke toestand van uw kind;
  • het is niet toegestaan broertjes, zusjes of anderen mee te nemen tijdens deze dag.

Vervoer
Wij adviseren om met twee volwassenen met uw kind naar ons ziekenhuis te komen, in verband met eventuele misselijkheid na de narcose. Kom met de auto of taxi, want door de behandeling is reizen per openbaar vervoer of fiets onverantwoord.

Wat neemt u mee als uw kind wordt opgenomen?
U heeft tijdens het verblijf van uw kind in ons ziekenhuis in ieder geval de volgende zaken nodig:

  • favoriete knuffel / lievelingsspeeltje van uw kind;
  • favoriete drinkbeker of fles (geen antilek beker);
  • donkere kleren voor u en uw kind. Dit in verband met vlekken in de kleding als u uw kind na de ingreep op schoot heeft of als uw kind plotseling moet overgeven;
  • extra kleding in verband met eventuele incontinentie (het niet kunnen ophouden van urine) tijdens de narcose;
  • een (donkere) handdoek en een warme jas, trui of deken voor de terugreis.

Ingreep
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de gastvrouw van debehandelpolikliniek KNO in Enschede, route E begane grond. Zij zal u naar de operatiekamer begeleiden.Daar hebben u en uw kind nog een kort gesprek met een operatieassistent over de ingreep. Als uw kind aan de beurt is, mag een van de ouders mee naar de operatiekamer. Voordat er begonnen wordt met de narcose zal de operateur naar de naam en geboortedatum van uw kind vragen. Tevens zal u gevraagd worden welke operatie er verricht gaat worden en (indien van toepassing) aan welke kant. Deze vragen zijn in het kader van de patiëntveiligheid om zeker te weten dat het juiste kind de juiste ingreep krijgt. Uiteraard weet de operateur zelf het antwoord op zijn vragen al. Uw kind krijgt een soort wasknijpertje op de vinger, waarmee de hartslag kan worden gemeten. Vervolgens wordt uw kind in slaap gebracht met een kapje over de neus en mond. Aan dit kapje zit een soort ‘stofzuigerslang’ en een ballon. Zodra uw kind slaapt, gaat u naar de wachtruimte.

Na 10 tot 20 minuten bent u weer bij uw kind op de speciale kinderuitslaapkamer, waar hij bijkomt uit de narcose. Als uw kind goed wakker is, geeft u hem kleine slokjes water en aanmaaklimonade te drinken. Dit gaat het best uit een eigen beker of fles. U wordt hierbij begeleid door ervaren verpleegkundigen.

Het kan voorkomen dat uw kind een keer bloedstolsels overgeeft. Dit is een normaal verschijnsel, dat veroorzaakt wordt door bloed dat tijdens de ingreep in de maag gekomen is. Dit overgeven gebeurt meestal vlak na de ingreep op de uitslaapkamer.

Naar huis
Alle kinderen waarvan de neus- en keelamandelen zijn verwijderd, zullen na het bijkomen in de uitslaapkamer worden gecontroleerd door de KNO-arts en vervolgens worden overgebracht naar onze Kinderafdeling. Als uw kind nog in een buggy zit, adviseren wij u deze mee te nemen. Op de Kinderafdeling kan uw kind in een kindvriendelijke omgeving worden geobserveerd. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u samen rond 12.00 uur naar huis.

Eten en drinken thuis
Het is belangrijk, dat uw kind ook thuis regelmatig koud drinkt: elke 15 – 30 minuten een klein slokje. Hierdoor wordt de pijn minder en is de kans op een nabloeding kleiner. Ook is het eten van waterijsjes raadzaam.
U moet uw kind ’s nachts wakker maken om pijnmedicatie te geven en ook iets te drinken volgens hetpijnmedicatieschema Als het drinken goed gaat, mag u geleidelijk het eten uitbreiden: eerst dun en zacht, later vaster voedsel, zolang het maar koel is. Vermijd de eerste twee dagen hard, zuur / scherp voedsel en priklimonade. Volle melkproducten, chocolade en banaan kunnen meer slijmvorming geven. Het is beter uw kind deze niet te laten eten.

 

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina