Je amandelen moeten eruit

Informatie aan ouders
Binnenkort worden de amandelen van uw kind verwijderd. Het is heel belangrijk dat uw kind goed weet wat er gaat gebeuren. Als uw kind goed voorbereid is, houdt hij* minder angstige en nare herinneringen aan de ingreep over. Dat is niet alleen belangrijk voor nú maar ook voor later.

Onderstaand verhaal kunt u aan uw kind voorlezen of vertellen. Natuurlijk moet u het aanpassen aan de leeftijd van het kind. Lees het gerust vaker voor en praat er tussendoor nog eens over met uw kind. Ook over de pijn en de andere niet-leuke dingen. U kunt uw kind vragen het verhaal eens aan u te vertellen en misschien heeft u (poppenkast)poppen en / of dokterspullen, zodat u de behandeling met uw kind kunt ‘spelen’.
Het boek uit de serie De Ziekenboeg, IJs voor Matthijs door Christine Kliphuis, Sjaloom, ISBN 9062492061 kunt u ook voorlezen.

Informatie voor kinderen waarbij de amandelen verwijderd moeten worden 
In jouw keel zitten amandelen. Dat zijn een soort bolletjes die jou helpen om beter te worden als je ziek bent. Maar … die bolletjes kunnen zelf ook ziek worden en dan kunnen ze jou niet meer helpen; dan heb je alleen maar last van ze. Bij jou is dat nu ook zo en daarom heb je steeds keelpijn en / of oorpijn en ben je zo vaak verkouden.

De dokter kan die zieke amandelen uit je keel weghalen, zodat je er geen last meer van hebt. Wel moet dat in een speciale kamer in het ziekenhuis gebeuren, omdat daar alle spullen staan die hij nodig heeft. Als de dokter die amandelen er zo maar uit zou halen, zou dat erg pijn doen. Daarom laat hij je een poosje slapen, zodat je er niets van voelt. Voordat je naar het ziekenhuis gaat, mag je niets eten of drinken en ook je tanden niet poetsen. Als je dat wel doet, word je als je slaapt heel erg misselijk.

In de wachtkamer zitten nog meer kinderen bij wie de dokter óók de amandelen weg gaat halen. Wanneer jij aan de beurt bent, komt de verpleegkundige jou ophalen. Je papa of mama gaat mee (vertel uw kind wie er mee gaat). In de speciale kamer waar je naar toe gaat lopen nog meer verpleegkundigen rond en soms ook nog wel eens een paar dokters.

Je mag in een grote stoel gaan zitten of op een bed gaan liggen en dan krijg je een soort handdoek onder je kin.
De verpleegkundige maakt je vast met een riem om je buik, zodat je niet uit de stoel kunt vallen als je slaapt. Je krijgt een soort wasknijpertje op de vinger. Dan geeft de dokter je een plastic kapje waarin je rustig kan ademen en kan blazen. Het ruikt een beetje raar in de kap en je wordt slaperig van de lucht. Als je eenmaal goed slaapt, en dat gaat heel vlug, haalt de dokter de zieke amandelen uit je keel. Daar merk je dus helemaal niets van.

Als je wakker wordt, lig je op een bedje en je papa of mama is bij je. Er is verpleegkundige bij je en als je je knuffelbeest meegenomen hebt, ligt die vast naast je. Je keel doet als je wakker wordt wel pijn en je kunt je een beetje ziek voelen. Je hoort en ziet ook andere kinderen. De dokter heeft bij hen ook de amandelen eruit gehaald en hun keel doet nu ook pijn. Sommige kinderen huilen misschien. Dat mag best. Van de verpleegkundige krijg je een beker limonade of water. Eerst doet het drinken pijn, maar een tijdje gaat het beter.

Als je goed wakker bent en goed hebt gedronken en kun je naar huis. Omdat je je nog wat ziek voelt en je keel nog pijn doet, moe je eerst nog een dagje in bed of op de bank blijven. Je moet dan veel drinken en waterijsjes eten, dat is goed tegen de pijn en je keel wordt dan snel beter.

Na een paar dagen is alles weer over…!

 

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina