Bypass operatie

De behandelstappen

Waarom een bypass?

Wat is een bypass en waarom is het nodig?

Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt.

Tijdens de operatie

Zo wordt u geopereerd

Na de operatie

Wakker worden na de operatie en revalideren

Contact en bezoektijden

Vragen? Neem contact op!

De bypass operatie wordt uitgevoerd door mst-thorax-centrum-twente

Wat is een bypass operatie?

Een bypass operatie wordt uitgevoerd bij vernauwde kransslagaders. Dit zijn de aders die de hartspier van zuurstof voorzien. Tijdens de operatie wordt, met behulp van een (slag)ader uit het eigen lichaam, een omleiding gemaakt om de vernauwing in de kransslagader. De operatie wordt daarom ook wel een omleidingsoperatie genoemd.

vernauwde-ader

Meer over vernauwde kransslagaders

Feit: 1 op de 16 Nederlanders is hartpatiënt

Wanneer en waarom is een bypass nodig?

Een team van verschillende specialisten bepaalt, na diverse onderzoeken, of een bypass operatie voor u geschikt is. De operatie wordt geadviseerd als er meerdere ernstige vernauwingen zijn, als de linkerhoofdkransslagader ernstig vernauwd is of wanneer dotteren niet mogelijk is. Ook wanneer om een andere reden al een operatie nodig is, bijvoorbeeld een hartklepoperatie, heeft een bypassoperatie de voorkeur.

Een mogelijk onderzoek is een hartkatherisatie. Hierbij worden uw kransslagaders in beeld gebracht om te kijken of er vernauwingen of afsluitingen zijn. Ook wordt er gekeken of de hartkleppen goed werken en hoe de pompfunctie van het hart is. Bij het onderzoek worden filmopnamen gemaakt met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof. Deze vloeistof zorgt er voor dat de kransslagaders zichtbaar zijn op de film.

Thorax Centrum Twente

U wordt geopereerd in Thorax Centrum Twente. Dit is binnen MST het basiscentrum voor hoogstaande specialistische zorg op het gebied van hartklachten. Het centrum is nauw betrokken bij de specialismen cardiologie, cardiothoracale chirurgie en longchirurgie.

Meer over Thorax Centrum Twente


Patiëntervaring

““Hoe iedereen hier hun werk doet, voelt voor mij heel natuurlijk. Er is persoonlijke aandacht, niets is onmogelijk en de verpleegkundigen helpen me in mijn herstel”

mst-thorax

Waar bent u naar op zoek?