De behandelstappen
Wat is een bypass operatie?
Een bypass operatie wordt uitgevoerd bij vernauwde kransslagaders. Dit zijn de aders die de hartspier van zuurstof voorzien. Tijdens de operatie wordt, met behulp van een (slag)ader uit het eigen lichaam, een omleiding gemaakt om de vernauwing in de kransslagader. De operatie wordt daarom ook wel een omleidingsoperatie genoemd.
Wanneer en waarom is een bypass nodig?
Een team van verschillende specialisten bepaalt, na diverse onderzoeken, of een bypass operatie voor u geschikt is. De operatie wordt geadviseerd als er meerdere ernstige vernauwingen zijn, als de linkerhoofdkransslagader ernstig vernauwd is of wanneer dotteren niet mogelijk is. Ook wanneer om een andere reden al een operatie nodig is, bijvoorbeeld een hartklepoperatie, heeft een bypassoperatie de voorkeur.
Een mogelijk onderzoek is een hartkatherisatie. Hierbij worden uw kransslagaders in beeld gebracht om te kijken of er vernauwingen of afsluitingen zijn. Ook wordt er gekeken of de hartkleppen goed werken en hoe de pompfunctie van het hart is. Bij het onderzoek worden filmopnamen gemaakt met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof. Deze vloeistof zorgt er voor dat de kransslagaders zichtbaar zijn op de film.

Patiëntervaring
““Hoe iedereen hier hun werk doet, voelt voor mij heel natuurlijk. Er is persoonlijke aandacht, niets is onmogelijk en de verpleegkundigen helpen me in mijn herstel”