Operaties in gebied van hypofyse
De hypofyse bevindt zich in een botstructuur (sella) die zich ongeveer in het midden van de schedel ter hoogte van de neuswortel bevindt. Tumoren in dit gebied kunnen hun oorsprong vinden in de hypofyse zelf of in de omringende structuren. Kleine tumoren in de hypofyse hoeven alleen operatief te worden behandeld als ze groeien of als er sprake is van een ongecontroleerde productie van hormonen. Groei van een tumor kan door de nabijheid van de oogzenuwen resulteren in verlies van gezichtsscherpte of beperking van het gezichtsveld.
Tumoren in de hypofyse zelf kunnen in twee groepen worden ingedeeld. De ene groep (het merendeel van de tumoren) produceert geen hormonen en wordt daarom aangeduid als hormonaal inactieve tumoren. Er zijn echter ook tumoren die ongecontroleerd hormonen produceren en dan typische kenmerken veroorzaken als toename van de grootte van handen en voeten, hoge bloeddruk, toegenomen beharing. Bij vrouwen scheidt de melkklier vocht af of is de cyclus onregelmatig.
Deze groep tumoren wordt aangeduid als hormonaal actieve tumoren. Bij een hypofysetumor die groeihormonen produceert, ontstaat er niet alleen toename in groei die uitwendig zichtbaar is, maar ook een vergroting van organen (o.a. hart, lever) waardoor functiestoornissen kunnen optreden. Hypofyseadenomen, maar ook andere tumoren in de buurt van de hypofyse (bv. craniofaryngioom of clivus chordoom) kunnen leiden tot een verminderde hormoonproductie. In dat geval kan het nodig zijn om al voor een operatie hormoonpreparaten toe te dienen. In elk geval moet eerst de hormoonsituatie worden onderzocht.