De MRI-scan

Nadat de CT-scan is gemaakt zal er een MRI-scan van uw hoofd worden gemaakt. U krijgt vooraf contrastvloeistof in een bloedvat in uw arm toegediend. U krijgt tijdens de MRI-scan het masker weer op, omdat u in precies dezelfde houding moet liggen als tijdens de CT-scan. De MRI-scan is noodzakelijk voor de radiotherapeut-oncoloog om de CT-scan goed te kunnen beoordelen. Tijdens het MRI-onderzoek ligt u in een smalle “tunnel”. Sommige mensen hebben moeite met zo’n kleine ruimte, maar de tunnel is aan beide uiteinden open, bovendien houdt de bestralingsdeskundige u via een camera en een intercom goed in de gaten. Als de foto’s gemaakt worden, moet u heel stil blijven liggen. Het maken van een foto kost enkele seconden tot tien minuten. Het apparaat maakt een hard kloppend, ratelend geluid. Hiertegen krijgt u oordopjes. Van het MRI-onderzoek voelt u niets en het duurt ongeveer een half uur.

Voorbereiding
Voor het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. Er mogen geen metalen voorwerpen worden mee genomen in de onderzoekskamer. Het is verstandig om zoveel mogelijk spullen thuis te laten. Denk bijvoorbeeld aan: haarspelden, pennen, potloden, metalen ritssluiting, knopen, metalen beugels in beha, riem, veiligheidsspelden, munten en sieraden. De volgende eigendommen mogen ook niet mee in de scanruimte: bril, gebitsprothese, gehoorapparaat, schoenen, horloge, alle kaartjes met een magneetstrip zoals pinpas, parkeerkaart e.d., portemonnee, sleutels. Wanneer het onderzoek in het hoofd- of halsgebied plaats vindt, is het belangrijk geen make-up en/of haarlak te gebruiken. Hierin kunnen namelijk stoffen verwerkt zijn, die van invloed kunnen zijn op het magneetveld.

Na het onderzoek 
Van het onderzoek ondervindt u na afloop geen hinder. Ook kunt u na het onderzoek weer gewoon eten en drinken. Omdat er een contrastmiddel is ingespoten, wordt geadviseerd om na het onderzoek een paar glazen water extra te drinken.

Twee voorbeelden van MRI foto’s van de schedel.

 

Waar bent u naar op zoek?