Vandaag, zondag 29 september,  is het Dress Red Day, dé dag waarop er extra aandacht is voor hart- en vaatziekten bij vrouwen door iets roods te dragen.

Nog steeds worden hart- en vaatziekten vaak gezien als een ‘mannenziekte’. Vrouwen lopen vaak lang rond met klachten omdat het niet het typische pijn op de borst verhaal is zoals bij mannen. Er is ook steeds meer bewijs dat er veel verschillen zijn tussen mannen en vrouwen met kransslagadervernauwingen; het klachtenpatroon verschilt, maar ook de bouw van het vatenstelsel is anders. Vrouwen hebben van nature kleinere vaten waardoor een standaard stentplaatsing in een vernauwde kransslagader technisch lastiger is, daarnaast zijn bij hen de microvaatjes meer vernauwd, wat kan bijdragen aan terugkerende klachten van pijn op de borst en vermoeidheid, ook wanneer er in de grotere kransslagaders geen vernauwingen meer zijn.

Dr. Marlies Kok, onderzoeker in het Thorax Centrum Twente zag bij de grote stentonderzoeken dat vrouwen vaker restklachten hielden, na succesvolle stentplaatsing, wat suggereert dat dit deels wordt verklaard door afwijkingen in kleinere vaatjes. Bewustwording van deze verschillen tussen mannen en vrouwen is cruciaal om ervoor te zorgen dat dokters effectieve zorg kunnen leveren aan alle patiënten.

Marlies Kok: “Dress Red Day helpt om dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen bij patiënten zelf, dokters én onderzoekers, zodat we deze verschillen in de toekomst steeds beter kunnen aanpakken.”

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina