MST start op 1 april als eerste ziekenhuis in Europa met het lokaliseren van borsttumoren met behulp van de nieuwe RF-methode. Deze methode is voor patiënten veel comfortabeler en minder stressvol dan de huidige methode in MST.

Een groot deel van de borsttumoren is niet goed te voelen. Dat is een probleem voor de chirurg, die bij een borstsparende operatie de positie van de tumor moet kunnen bepalen om deze te kunnen verwijderen. Nu nog is het gebruikelijk om tumoren in de borst met behulp van een metalen draad of met een radioactieve jodiumbron te markeren. Bij de nieuwe werkwijze wordt een chip die radiofrequente signalen afgeeft met behulp van echo door de radioloog op de plek van de tumor ingebracht. De chirurg kan deze signalen dan op de operatiekamer met een detector opzoeken en weet daardoor precies op welke plek hij/zij moet opereren.

Dassen Schaaf nieuwe lokalisatie methode borsttumor
Chirurg Anneriet Dassen (l) en radioloog Margreet van der Schaaf (r)

Patiëntvriendelijker

Chirurg Anneriet Dassen en radioloog Margreet van der Schaaf zijn enthousiast over deze manier van lokaliseren: “Voor patiënten in ons ziekenhuis betekent het dat we de lokalisatie en de operatie niet meer op een dag hoeven doen en dat ze geen draad meer in de borst krijgen. Dat is een stuk rustiger en patiëntvriendelijker. Het is natuurlijk al heel heftig als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt. We doen er alles aan om de patiënt hierin zo goed mogelijk te begeleiden” aldus Dassen. “Daarnaast komt er bij deze nieuwe methode geen radioactieve straling vrij en is de plaatsing van de RF-marker samen met de patiënt veel beter te plannen”, vult van der Schaaf aan.

Voordelen

Niet alleen voor de patiënt heeft deze methode voordelen; ook voor het ziekenhuis is het aantrekkelijk. Deze methode vraagt geen regelgeving van de kernernergiewet omdat er geen radioactiviteit bij betrokken is. Dat scheelt enorm in tijd en logistieke organisatie en dat levert uiteindelijk weer een kostenbesparing op.

Landelijke media over de nieuwe methode

Bekijk de video op Tubantia.nl

Waar bent u naar op zoek?