Genezen van corona? Doe mee aan onderzoek naar behandeling

Mensen die genezen zijn van hun coronavirusinfectie (COVID-19 of ook SARS-CoV-2 genaamd) hebben meestal beschermende antistoffen in hun bloed. Deze antistoffen zijn mogelijk als geneesmiddel te gebruiken voor patiënten die met deze infectie zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het Erasmus MC uit Rotterdam wil dat zo snel mogelijk onderzoeken. Hiervoor hebben zij bloedplasmadonoren nodig die besmet zijn geweest met het coronavirus. Het onderzoek is door de medisch ethische toetsingscommissie goedgekeurd. Medisch Spectrum Twente ondersteunt dit onderzoek. Samen kunnen we het virus bestrijden.

Hoe kunt u helpen?

Als patiënt van ons ziekenhuis vragen we u om plasmadonor te worden, als dat mogelijk is. Plasma doneren gebeurt zoals bloed doneren. Alleen worden er geen bloedcellen verwijderd, maar het plasma (het vocht van het bloed). Dit gebeurt bij Sanquin, volgens hun gebruikelijke werkwijze.

Er wordt 600mL plasma per donor afgenomen per bezoek. Een donor kan in een periode van 4 weken in totaal 4 keer plasma doneren (maar dat is geen verplichting, ook 1 keer helpt ons al verder). Omdat het de bedoeling is dat de studie in heel veel ziekenhuizen in Nederland gaat lopen zijn veel donoren nodig. Dus geef deze informatie ook door aan anderen!

Wie kan plasmadonor worden?

U moet aan ALLE onderstaande voorwaarden voldoen om zich te kunnen melden:

 • U was ziek door het coronavirusinfectie (maar u hoeft niet in het ziekenhuis opgenomen geweest te zijn).
 • U moet klachtenvrij zijn (niet meer hoesten, geen koorts, geen verkoudheidsklachten). U kan zich op dat moment aanmelden, maar de afspraak wordt ingepland op het moment dat u al 14 dagen klachtenvrij bent. De antistoffen nemen namelijk na genezing van de infectie verder toe in het bloed dus 14 dagen wachten is echt nodig.
 • De corona infectie moet bewezen zijn door een test in een Nederlands of Belgisch laboratorium. U geeft ons toestemming om dat te controleren.
 • U moet minimaal 50 kg wegen.
 • U moet minstens 18 jaar oud zijn en u bent niet ouder dan 65 jaar
 • U mag nooit zelf bloedtransfusies of plasmatransfusies hebben ontvangen na 01-01-1980
 • U moet in goede gezondheid zijn.
 • U heeft nooit een orgaan- of weefseltranplantatie gehad.
 • U bent niet in de periode 1 januari 1980 tot en met 31 december 1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk geweest.
 • U heeft nooit drugs via een naald gebruikt.
 • U heeft geen suikerziekte (diabetes) waarvoor u insuline spuit.
 • U mag geen Hepatitis B, C, HIV of syfilis hebben of 1 van deze infecties hebben doorgemaakt. Dit wordt getest als u besluit mee te doen. Als u een van deze ziektes heeft, zullen we u dit vertellen. Als u dit niet wilt weten, kunt u niet meedoen aan dit onderzoek.

Belangrijk: Om het plasma te kunnen gebruiken voor de studie waaraan ons ziekenhuis zal deelnemen, is het noodzakelijk om bij Sanquin Wytemaweg naast het Erasmus MC in Rotterdam plasma te doneren. We weten dat dit een forse tijdsinvestering is, maar het kan dan onmiddellijk opgehaald worden door het onderzoeksteam en in het laboratorium van prof. Koopmans op de aanwezigheid van goed werkende antistoffen getest worden. Een afspraak kan ook ‘s avonds gemaakt worden hiervoor.

Wat staat er tegenover als u meedoet?

Dit onderzoek wordt georganiseerd zonder enige financiële ondersteuning. U krijgt wel de grote dankbaarheid van het medisch personeel en de patiënten die we hiermee hopen te helpen. Indien u dit wenst kan u een vergoeding voor reiskosten vragen bij het onderzoeksteam.

Denkt u dat u aan alle voorwaarden voldoet?

Mail dan naar concovid.study@erasmusmc.nl en geef de volgende informatie:

 • Uw naam, telefoonnummer en wanneer u bereikbaar bent.
 • Welk laboratorium de coronavirus-test gedaan heeft.
  • Als u dat niet weet, vraag het de arts die de test heeft afgenomen.
  • Kunt u die arts niet bereiken, geef dan zijn/haar naam door.
  • Was dit de huisarts, geef dan zijn/haar naam en het telefoonnummer door.

Hoe gaat het verder na de aanmelding?

Nadat u gemaild heeft en aan de voorwaarden lijkt te voldoen, neemt het onderzoeksteam contact met u op voor verdere afspraken.

Meer informatie

Wilt u weten hoe het geven van plasma in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video.

Waar bent u naar op zoek?