Keuzehulp helpt patiënten met longkanker om samen met de zorgverlener voor de best passende behandeling te kiezen
Wanneer de diagnose longkanker wordt gesteld, komt er veel op een patiënt af. Wat zijn de beschikbare behandelingen? Wat zijn de mogelijke bijwerkingen? En wat zijn de vooruitzichten? Elke behandeling heeft voor- en nadelen en kan het dagelijks leven in zekere mate beïnvloeden. Om patiënten te helpen samen met hun zorgverlener een weloverwogen keuze te maken die het beste past bij hun persoonlijke situatie, biedt MST nu een keuzehulp aan.
Deze keuzehulp is bedoeld voor patiënten met niet-kleincellige longkanker. Ongeveer 85% van alle longkankerpatiënten heeft deze vorm van longkanker. De keuzehulp geeft een digitaal overzicht met informatie over behandelmogelijkheden en vooruitzichten en bevat daarnaast vragen over persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Hierbij kun je denken aan vragen zoals of een patiënt prioriteit geeft aan langer leven of kwaliteit van leven, of een patiënt een bepaalde gebeurtenis nog wil meemaken of hoe vaak een patiënt bereid is om naar het ziekenhuis te komen.
Emanuel Citgez, longarts bij MST maakt gebruik van de keuzehulp: “In het uitslaggesprek komt er veel op de patiënt af waardoor lang niet altijd alles goed onthouden wordt. Het is heel fijn voor de patiënt om dan ook te kunnen terugvallen op de keuzehulp zodat je bij een vervolgbezoek beter voorbereid bent.”
Samen beslissen
De keuzehulp past binnen het proces ‘Samen beslissen’, waarbij patiënt en zorgverlener samen beslissen over de meest passende behandeling. Hierbij staan zowel de medische mogelijkheden als de persoonlijke voorkeuren van de patiënt centraal. Een belangrijke voorwaarde voor ‘Samen beslissen’ is dat patiënten goed geïnformeerd zijn. De keuzehulp helpt hierbij.
Samenwerking
De keuzehulp is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie, in samenwerking met alle beroepsverenigingen van artsen die longkanker behandelen, evenals Longkanker Nederland en ZorgKeuzeLab. De keuzehulp is doorontwikkeld met betrokkenheid van Santeon, Universiteit Utrecht en Amsterdam UMC met behulp van een subsidie van KWF.