Medisch Spectrum Twente (MST) neemt deel aan een grote studie waarin we kijken of het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) beschermt tegen de gevolgen van coronabesmetting bij kwetsbare ouderen. Het BCG-vaccin beschermt niet alleen tegen tuberculose, maar kan ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers verhogen doordat het immuunsysteem een tijdelijke ‘boost’ krijgt. Mogelijk biedt deze oppepper gedeeltelijke bescherming tegen een infectie met het coronavirus, waardoor minder mensen last krijgen van het virus en de infectie mogelijk ook milder verloopt.

We benaderen in het kader van dit onderzoek ruim 300 kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder. We kijken naar het aantal coronabesmettingen en naar het aantal luchtweginfecties waarvoor medische behandeling nodig is. Om zo snel mogelijk resultaten te hebben nodigen wij patiënten die hiervoor in aanmerking komen de komende twee maanden uit. Deze patiënten hebben een groot risico op ernstige gevolgen van een coronabesmetting, vanwege hun medische geschiedenis en huidige conditie. We volgen deze patiënten een half jaar na vaccinatie en we verwachten de eerste resultaten eind 2020. De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt het vaccin, de andere helft niet.

Santeon
Dit onderzoek in 22 Nederlandse ziekenhuizen is opgezet op verzoek van het ministerie van VWS en alle UMC’s en de Santeon ziekenhuizen (waaronder MST) doen er aan mee. Santeon-voorzitter Maurice vd Bosch: “Als Santeon netwerk van zeven ziekenhuizen zetten we graag onze onderzoekservaring en implementatiekracht in om zo bij te dragen aan het succes van deze belangrijke studie.”

Lees hier meer over het onderzoek.

Waar bent u naar op zoek?