Onderzoek naar een nieuwe en patiëntvriendelijke manier om een longfunctietest af te nemen
Patiënten met de longaandoening COPD kunnen te maken hebben met plotse verergering van hun klachten, ook wel een longaanval of exacerbatie genoemd. Door de zogenoemde ‘exacerbatie-monitor’ in de Sanacoach komen we deze aanvallen vaak snel op het spoor en kan direct worden gestart met een extra behandeling. We hebben inmiddels aangetoond dat patiënten die gebruik maken van onze coach niet alleen veel minder vaak naar de Eerste Hulp hoeven te komen, maar ook veel minder vaak worden opgenomen. We zouden een longaanval liefst nog eerder op het spoor komen, eigenlijk nog voor u er klachten van heeft. Het dagelijks meten van uw longfunctie met een “blaastest” zou hier misschien geschikt voor zijn, maar dit is niet voor alle patiënten met (ernstig) COPD uitvoerbaar en het is voor veel patiënten een technisch lastig onderzoek.
De Universiteit van Twente heeft een methode ontwikkeld die de standaard “blaastest” deels lijkt te kunnen vervangen. Een techniek die heel erg geschikt is om dagelijks thuis te gebruiken. Bij deze nieuwe test hoeven patiënten alleen maar twee minuten rustig in en uit te ademen. We willen onderzoeken of de metingen van deze test veranderen tijdens een longaanval. We willen ook onderzoeken of de metingen al veranderen in de dagen voordat patiënten klachten krijgen van een longaanval. Als dat zo is, kan de test in de toekomst misschien gebruikt gaan worden om een longaanval echt te voorspellen, dus nog voordat patiënten er echt last van krijgen.
Onderzoeksopzet
Patiënten die deelnemen aan dit onderzoek zullen gevraagd worden 1 of 2 keer per dag twee minuten rustig door hun neus in en uit te ademen terwijl zij een neus-canule dragen. Zo’n canule wordt normaal gesproken gebruikt voor het toedienen van extra zuurstof, maar dient hier alleen als meetinstrument: er wordt in dit onderzoek niets via de canule toegediend. De meting zelf duurt twee minuten, het kost patiënten in totaal ongeveer vijf minuten. De bedoeling is dat patiënten deze metingen gedurende minimaal 3 maanden tot een jaar doen.
Doelgroep (onderzoekspopulatie)
Patiënten met COPD die meedoen met de Sanacoach en regelmatig exacerbaties doormaken
Verwachte aantal deelnemers
Vanuit het MST zullen er 20 proefpersonen meedoen
Looptijd studie
1 februari 2023 t/m 1 februari 2024
Deelnemende centra
OLVG Amsterdam en MST Enschede
(Hoofd) onderzoeker(s) MST
Dr.W. van Beurden
Meer informatie
Onderzoek naar een nieuwe en patiëntvriendelijke manier om een longfunctietest af te nemen_PIF