Opstarten normale zorg

De normale zorg in MST lag grotendeels stil door de coronacrisis. De laatste weken daalt het aantal coronapatiënten op de IC en op onze  corona-afdeling. Daarom zijn we bezig met een plan om de normale zorg weer op te starten. Hieronder leest u hoe we dat doen en wat dit voor u betekent.

Zorgvuldig en stap voor stap

Het opstarten doen we in zorgvuldige stappen. Allereerst brengen we in kaart om welke patiënten en welke zorg het gaat. Daarmee kunnen we een goede inschatting maken van de zorgvraag. Vervolgens kijken we hoeveel capaciteit we hebben om patiënten te helpen. Daarbij kijken we aan de ene kant naar de medische urgentie. Aan de andere kant houden we rekening met de medewerkers en materialen die beschikbaar zijn. Uiteraard doen we alles volgens de richtlijnen van het RIVM zoals 1,5 meter afstand houden en het gebruik van geschikte beschermingsmaterialen.

Maatregelen

Wij nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Op de pagina corona updates informeren wij u over het virus, de ontwikkelingen en de maatregelen die wij nemen. Een overzicht van onze achtergrondverhalen, interviews en video’s vind u op de pagina achtergrondverhalen corona.

Kan ik wel of niet naar MST komen?
Heeft u binnenkort een afspraak in MST of wilt u op bezoek komen? Vul de korte vragenlijst ‘digitale check’ in om gemakkelijk en snel te bepalen of u wel of niet naar ons ziekenhuis kunt komen.

Corona check app
De digitale corona check biedt op afstand hulp bij het volgen en beoordelen van klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Deze app is geen vervanging van reguliere zorg of spoedhulp.

Update 18-05

Het restaurant op de begane grond van MST is beperkt geopend voor bezoekers van 09.30 tot 18.00 uur. Medewerkers van MST zijn in het restaurant aanwezig om mensen te attenderen op het naleven van de 1,5 meter regel. Er is nu één ingang, met twee buffetlijnen en twee uitgangen. Bij de ingang is een desinfectiezuil geplaatst. Het is alleen mogelijk om af te halen, alles is verpakt of afgeschermd.

Veelgestelde vragen

U hoort van ons de nieuwe datum voor uw afspraak, operatie, behandeling of onderzoek. U hoeft ons niet te bellen. Houd er rekening mee dat uw afspraak nog even kan duren. We vragen hier uw begrip voor. De reden is dat we een totaal nieuwe planning moeten maken. Daarbij helpen we eerst de patiënten met spoedklachten.

Daarnaast maken we een planning op basis van de capaciteit die we hebben. Denk daarbij aan de inzet van artsen, verpleegkundigen, maar ook van laboratoria, CT-scans en IC-bedden die nodig zijn na een operatie. Dit kan leiden tot keuzes die op het eerste gezicht minder logisch lijken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat we een liesbreukoperatie eerder plannen dan een open-hartoperatie. De reden is dat die laatste operatie meer capaciteit vraagt, omdat de patiënt na de operatie op de IC-afdeling ligt en langer in ons ziekenhuis blijft. Na een liesbreukoperatie kunnen mensen sneller weer naar huis.

Stap voor stap plannen we weer afspraken op de polikliniek. Uw afspraak gaat iets anders dan u gewend bent. We hebben voorzorgsmaatregelen genomen voor uw veiligheid en om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u wat dit voor u betekent.

Voordat u naar het ziekenhuis komt

 • Enkele dagen voor uw afspraak wordt u gebeld. Een medewerker stelt enkele vragen over uw gezondheid. Bijvoorbeeld of u moet hoesten, niezen of verkouden bent.
 • Voelt u zich op de dag van de afspraak niet lekker? Bel dan de afdeling waar u een afspraak heeft om te overleggen.
 • Kom het liefst alleen. Natuurlijk begrijpen we dat dit niet altijd kan. Bijvoorbeeld als het om uw kind gaat of als u begeleiding nodig heeft. In dit geval mag u maximaal één begeleider meenemen.

In het ziekenhuis

 • Voordat u naar binnen gaat, stellen we u in het screeningspunt nog één keer enkele vragen over uw gezondheid. Dat geldt ook voor uw eventuele begeleider. Als het nodig is, krijgt u een mond-neusmasker. U kunt daarna naar uw afspraak in het ziekenhuis.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Volg de aangegeven looproutes.

Bij de afdeling waar u een afspraak heeft

 • Ga maximaal vijf minuten vóór uw afspraak in de wachtruimte zitten. Zo voorkomen we dat er veel mensen tegelijk in het ziekenhuis zijn. We hebben de wachtruimtes zo ingericht dat u 1,5 meter afstand kunt houden.
 • Onze medewerkers hebben standaard geen beschermende kleding of mond-neusmaskers op. Dat doen ze alleen als het noodzakelijk is.
 • Onze medewerkers komen soms dichterbij dan 1,5 meter. Dat is veilig, want onze medewerkers werken alleen als ze geen klachten hebben of als ze getest zijn op het coronavirus.
 • Het restaurant is voor bezoekers gesloten.
 • Verlaat na uw bezoek aan de polikliniek direct het ziekenhuis. Behalve als er nog onderzoek nodig is (bijvoorbeeld bloedafname).

De afgelopen weken hebben we gemerkt dat beeldbellen of een telefoongesprek een goed alternatief kan zijn voor een bezoek aan ons ziekenhuis. Daarom willen we dat ook in de toekomst blijven doen, naast of ter vervanging van uw poliklinische afspraken. Het voordeel is dat het u minder tijd en geld kost. U hoeft immers niet naar het MST te komen. Daarnaast spreekt u de arts thuis, in uw eigen, vertrouwde omgeving.

Het is veilig om naar ons ziekenhuis te komen. U loopt geen extra risico op besmetting. Wij nemen in MST het zekere voor het onzekere en houden ons goed aan de laatste maatregelen van het RIVM en de Rijksoverheid. Zo willen we mogelijke verspreiding van het coronavirus tegengaan. Voor besmette patiënten of patiënten die verdacht zijn van het coronavirus hebben we een aparte afdeling ingericht.

Ons ziekenhuis is ruim opgezet. Dit betekent dat er veel ruimte is in de gangen om elkaar op afstand te passeren. Ook hebben we 1-persoonskamers, waardoor we patiënten met corona in isolatie kunnen behandelen.

U doet hetzelfde als in een normale situatie. U kunt uw eigen huisarts bellen. We horen dat sommige mensen op dit moment minder snel de huisarts bellen. Bijvoorbeeld omdat ze de huisarts niet willen belasten met hun vragen. Of omdat ze denken dat het gevaar op besmetting groter is als ze naar de praktijk gaan.

U kunt laagdrempelig bellen. De huisarts is er altijd om u te helpen, ook in deze tijd. Bovendien hebben de huisartsen een andere locatie ingericht voor de zorg voor mensen verdacht worden van het coronavirus. U kunt dus gewoon naar de praktijk gaan. Of neem telefonisch contact op met uw huisarts of behandelend arts.

Waar bent u naar op zoek?