Onze verloskundige aan het woord

13 april 2017

In Nederland kwamen in 2016 ruim 171.000 baby’s ter wereld. Zo’n zes baby’s per dag daarvan werden geboren in MST. Annet Schmidt is een van onze verloskundigen. ‘Medische’ bevallingen zijn voor haar routine. Maar elke bevalling is toch uniek?

“Natuurlijk!”, zegt Annet. “Maar een verloskundige in het ziekenhuis doet nou eenmaal heel veel bevallingen, soms wel drie of vier per dienst. Met drie diensten per etmaal kan dat aardig aantikken. Soms komen de moeders met weeën binnen en is de bevalling al aan de gang. Maar de meeste bevallingen die ik begeleid, wekken we hier op, dus zijn de mensen ook langer bij ons te gast.” Soms moet MST een handje helpen met een zuignapje of met lepels. Soms is er een keizersnede nodig.

Maar hoe dan ook: “We onderzoeken alle baby’s. Zit alles erop en eraan? Daarna helpen we met aankleden,” schetst Annet. “Als alles goed is, kan je met de baby twee uur na de bevalling al weer naar huis. De moeders die een keizersnede hebben gehad blijven wat langer om te herstellen, minimaal twee dagen.”

Ook de baby’s die te vroeg geboren worden, te zwaar of te licht zijn moeten vaak langer in het ziekenhuis blijven samen met de moeder. “Met het hele team (verpleegkundigen, gynaecologen en arts-assistenten) doen we er alles aan om iedere geboorte zo goed mogelijk te begeleiden.”

“Het is hartstikke leuk om bij de geboorte van al die baby’s te zijn en het geluk mee te mogen maken van de ouders. Maar we eten niet zes keer per dag beschuit met muisjes. Dat komt op den duur je neus uit!”