Ziekenhuis Malta bezoekt MST

01 februari 2017

Op 30 januari bezocht een delegatie van het Mater Dei Hospital (Malta) het Medisch Spectrum Twente. De delegatie bestond uit de algemeen directeur, de manager poliklinieken, twee medisch managers, de managers techniek en medische techniek en twee bouwengineers van het Maltezer ziekenhuis. Dit ziekenhuis bedient de bevolking van Malta (ca. 450.000 inwoners, in de zomer aanzienlijk meer) en is tevens academisch ziekenhuis. Het Maltezer ziekenhuis wil nieuwbouw realiseren voor de poliklinieken. Om die reden wilden zij graag de nieuwbouw van MST bezoeken, en natuurlijk in het bijzonder de polikliniek. Zij kwamen speciaal voor dit doel naar Nederland.

Presentaties werden verzorgd door Harry Abels, architect van de nieuwbouw, en door PTG-advies (betrokken bij het ontwerp van de nieuwbouw). Tijdens de rondgang door de nieuwbouw heeft de Maltezer delegatie een bezoek gebracht aan de poliklinieken longgeneeskunde en aan het Thorax Centrum Twente. Dr. Albert Polman (longarts) en Marcel Vlutters (longfunctieanalist) hebben het gezelschap rondgeleid door de polikliniek, de longfunctieafdeling en de backoffice van de longgeneeskunde. In het Thorax Centrum Twente kreeg de delegatie toelichting en uitleg van dr. Jurre van Opstal (cardioloog) en Wendy Alblas (teamhoofd).

Er is uitvoerig stilgestaan bij de opzet van de nieuwe poliklinieken en de ervaring die daarmee in het eerste jaar is opgedaan. Aan de orde kwamen aspecten zoals situering van spreekuurafdeling en functieonderzoek direct bij elkaar en daarmee het belang van een goede patiëntenlogistiek, de indeling in klinische centra of themagebieden (met als voorbeeld het Thorax Centrum Twente), de scheiding van front- en backoffice, enzovoorts.

Tenslotte sprak de delegatie met bestuursvoorzitter Bas Leerink over de ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg en wat dit betekent voor de ziekenhuizen en voor MST in het bijzonder. De nieuwbouw is, aldus Bas Leerink, een cruciale factor om als MST toekomstbestendige zorg te kunnen blijven leveren die zowel aan de hoogste technologische standaarden voldoet en die tegelijk inspeelt op de veranderende behoeften van patiënten.