Terminologie

AdenocarcinoomEen carcinoom dat ontstaat in klierweefsel. Om als adenocarcinoom gekenmerkt te worden hoeven de cellen niet strikt noodzakelijk deel uit te maken van een klier zolang de cellen maar een excretiefunctie hebben. Een goedaardige gezwel dat uitgaat van klierweefsel, wordt adenoom genoemd.
BasaalcelcarcinoomEen vorm van huidkanker die ontstaat uit de basale cellen, dit zijn kleine ronde cellen in het onderste deel van de epidermis (de buitenste laag van de huid)
BenigneGoedaardig
BiopsieHet verwijderen van cellen of weefsels voor onderzoek onder een microscoop
Buccale mucosaWangslijmvlies
CanuleHol pijpje, wat in de tracheostoma geplaatst kan worden
Carcinoma in situEen voorstadium van een carcinoom. Het gaat hier om cellen met kwaadaardige kenmerken die echter het omliggende weefsel nog niet hebben geïnfiltreerd en nog niet op afstand zijn uitgezaaid.
ChemotherapieBehandeling met medicijnen die kankercellen doden
CraniaalRichting schedel
Curatieve behandelingGericht op het bereiken van genezing
DiëtistDit is een deskundige op het gebied van voeding en dieet
‘En bloc’Als één geheel
EndophytischNaar binnen toe groeiend
EndoscoopEen dunne, flexibele, verlichte buis die artsen gebruiken om de binnenkant van het lichaam te onderzoeken. Endoscopen kunnen worden ingebracht via de neus of mond of via kleine incisies.
EpitheelCelweefsel/huidweefsel
ExophytischNaar de buitenkant toe groeiend
ExtractieVerwijdering van een kies of tand
FarynxOf slokdarmhoofd volgt direct na de mond vlak voor de slokdarm. Het is de plek waar het spijsverteringsstelsel en het ademhalingsstelsel elkaar kruisen
FarynxbogenGehemeltebogen
GlottisHet middelste gedeelte van de larynx (strottenhoofd), waar de stembanden zich bevinden
HalsklierdissectieD.m.v. een operatie de lymfklieren uit de hals verwijderen
HistologieWeefselleer; microscopische anatomie van de weefsels
Hoofd-en halskankerKanker die ontstaat in het hoofd of de nek regio (in de neusholte, sinussen, lippen, mond, speekselklieren, keel of strottenhoofd)
Hoofd-hals werkgroepDeze werkgroep word gevormd door artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de behandeling van patienten met kanker in het hoofd-hals gebied. In deze werkgroep worden patienten met hoofd-hals kanker besproken om een behandelplan op te stellen
HypofarynxHet onderste deel van de keelholte (luchtpijp)
KaakholteHolte (sinus) in het bot van de bovenkaak. Elk van de sinussen is genoemd naar het bot waarin hij voorkomt, en heeft een opening waarmee die is verbonden met de neus.
KlosprotheseAls door het wegnemen van de tumor een opening in het gehemelte of in de bovenkaak is ontstaan, kan deze worden opgevuld met een prothese. Dit kan een complete of gedeeltelijke gebitsprothese zijn of een ‘klosprothese’. De klosprothese is bedoeld om het gehemelte op te vullen en kan eventueel aan de gebitsprothese vastgezet worden.
LaryngectomieEen operatie om (een deel van) de larynx (strottenhoofd) te verwijderen.
LarynxDe stem box, inclusief de stembanden en de epiglottis, een stukje weefsel dat wordt verplaatst naar de trachea (luchtpijp) te dekken tijdens het slikken.
LeukoplakieEen witte slijmvliesverandering in de mond die niet afschraapbaar is en die na het wegnemen van de oorzaak blijft zitten. Bij ongeveer 5% van de leukoplakieën, in een periode van 5 jaar, gaat de slijmvliesverandering over in kwaadaardige afwijking, bijvoorbeeld een plaveiselcelcarcinoom
LogopedistDit is een deskundige op het gebied van stem en slikken
LymfklierenKlein boonvormig orgaantje in de lymfbanen, dat witte bloedcellen en antistoffen aanmaakt en de witte bloedcellen filtert.
Maatschappelijk werkerDit is een psycho-sociale hulpverlener die u kan helpen in het leren omgaan met uw ziekte en het oplossen van problemen op materieel gebied, bijvoorbeeld kosten naar aanleiding van ziekte en behandeling
MaligneKwaadaardig. Potentie tot uitzaaiingen via de lymfklieren of bloedbaan
Maxillo-faciale prothetistTandarts die met behulp van protheses gebreken aan tanden, kiezen, tandbogen of gehemelte corrigeert.
Medisch oncoloogDit is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van kanker met behulp van medicijnen
MetastaseUitgezaaide kanker die is uitgezaaid vanuit de oorspronkelijke (primaire) tumor naar lymfklieren of verder gelegen organen.
MondhygiënisteDit is een deskundige op het gebied van mondverzorging
NasofarynxHet bovenste deel van de keelholte, net achter de neus.
NeusholteDe doorgang van de neus naar de keel. Lucht beweegt zich door de twee doorgangen van de neusholte tijdens de ademhaling.
OncologieverpleegkundigeDit is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de verpleging van mensen met kanker. Wanneer u vragen heeft kunt u bij haar/hem terecht. Ook wanneer u thuis nog vragen of advies nodig heeft kunt u telefonisch contact opnemen. Het telefoonnummer
OrofarynxHet middelste gedeelte van de keelholte, met inbegrip van de tongbasis, het zachte gehemelte, de zijkanten en achterkant van de keel en de amandelen.
Palatum durumHet harde gehemelte bestaat uit bot.
Palatum molleHet zachte gehemelte is gespierd, en van belang voor de slik- en spraakfuctie.
Palliatieve behandelingGericht op het remmen van de ziekte en /of het verminderen van de klachten
ParotisDe grote speekselklieren bevinden zich bij elk oor (oorspeekselklier). Andere speekselklieren zijn de sublinguale en submandibulaire klieren.
Perineurale groeiGroei rondom zenuwen
PremaligneVoorstadium van kanker
RecidiefHet terugkeren van de ziekte
Retromolair gebiedGebied achter de laatste kiezen
SondevoedingVolledig vloeibare voeding die via een dunne slang van de neus (of de huid van de buik) naar de maag loopt
SubglottisHet onderste deel van de larynx, onder het strottenklepje
Sublinguale speekselklierenDe speekselklieren onder de tong. Andere speekselklieren zijn de parotis en submandibulaire klieren.
Submandibulaire speekselklierenDe speekselklieren onder de onderkaak. Andere speekselklieren zijn de parotis en sublinguale klieren.
SupraglottisHet bovenste gedeelte van de larynx, boven het strottenklepje.
TongbasisAchterste deel van de tong
TonsilKeelamandel
TracheostomaOpening (gaatje) in de luchtpijp
WHOWorld Health Organization

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina