Links en Apps

Hieronder vindt u een aantal nuttige apps die u kunt installeren op uw telefoon of tablet.

Bartiméus Zien 
Beschrijving
Bartiméus Zien laat mensen met gezond zicht vijf stadia van slecht zicht ervaren, door op het beeldscherm te projecteren wat iemand met een oogaandoening ziet.Wanneer iemand zonder oogproblemen voor zich kijkt ziet hij een normaal beeld. Wanneer hij hetzelfde beeld via het scherm met de app bekijkt, ervaart hij wat iemand met een oogaandoening ziet. Door de stadia na elkaar te bekijken, wordt de huidige toestand en achteruitgang van het zicht duidelijk.
De app toont verslechterd zicht van de oogaandoeningen retinitis pigmentosia, diabetische retinopathie, glaucoom, maculadegeneratie en staar.

Beter Zien
Beschrijving
Met de Beter Zien-app maakt de patiënt een foto van wat hij wil lezen of houdt de telefoon boven de tekst. Vervolgens kan er een loep op geplaatst worden, of ingezoomd, zodat de tekst groot in beeld verschijnt en beter leesbaar is. Mocht de tekst alsnog niet te lezen zijn, dan kan de patiënt overschakelen op de voorleesfunctie. Deze is beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Oogdruppelen
Beschrijving
Oogdruppelen is een app voor patiënten om het oogdruppelen te reguleren en uit te leggen. Het druppelen wordt uitgelegd aan de hand van plaatjes met begeleidende tekst in verschillende stappen. Ook kan de patiënt herinneringen instellen voor wanneer er gedruppeld moet worden. De app helpt voorkomen dat oogdruppels op de verkeerde manier worden gebruikt, en daardoor minder effectief of zelfs schadelijk zijn. Ook legt de app uit hoe druppels toegediend kunnen worden aan een andere persoon.

Naar Het Oogziekenhuis
Beschrijving
Met de app Naar Het Oogziekenhuis leren kinderen spelenderwijs over de behandelingen en onderzoeken die hen te wachten staan bij de oogarts of orthoptist. De app is ontwikkeld voor kinderen van drie tot en met elf jaar. Samen met game-figuren Tommy en Tammy leggen ze een virtueel bezoek aan de oogarts of orthoptist af. Op hun pad vinden ze spelletjes en opdrachten. Kinderen moeten bijvoorbeeld Tommy helpen zijn spulletjes zoeken die hij moet meenemen naar het ziekenhuis. Ook kunnen ze bij een oogtest de juiste glaasjes zoeken om een beeld scherp te krijgen. De diverse spelelementen en duidelijke verhaallijn maken het toekomstige bezoek aan het ziekenhuis voorspelbaar en daardoor minder beangstigend.

Waar bent u naar op zoek?