home home  printversie printversie home radiologie > informatie over onderzoeken > ct-scan > voorbereiding ct buik

Het kan zijn dat tijdens het onderzoek via een ader in uw arm een rontgencontrastmiddel wordt toegediend. Dit contrastmiddel bevat jodiumhoudende stoffen die de eigenschap hebben bloedvaten en organen beter zichtbaar te maken.

Het contrastmiddel geeft een warm gevoel in het hoofd en later ook in de rest van het lichaam: het warme gevoel in de onderbuik geeft soms het idee van "in de broek plassen".

Het contrastmiddel wordt na verloop van tijd door de nieren volledig uit het lichaam verwijderd en via de blaas uitgescheiden; u merkt hier niets van.

 

ATTENTIE

Indien u overgevoelig bent voor geneesmiddelen of jodium wilt u dit dan doorgeven voor dat het onderzoek plaatsvindt, dit kan via de afdeling Radiologie.

Voor het onderzoek kan het zijn dat u het innemen van enkele medicijnen moet staken.

Deze medicijnen kunnen samen met het contrastmiddel voor een verminderde nierfunctie zorgen.

 

Het betreft de volgende medicijnen:

- Metforminehoudende medicijnen in verband met suikerziekte: hiermee moet u stoppen op de dag van het onderzoek tot 48 uur na het onderzoek.

- Pijnstillers (zogenaamde NSAID's zoals Diclofenac, Ibuprofen e.d.): hier moet mee stoppen 24 uur voor het onderzoek tot 24 uur na het onderzoek. Wel mag u paracetamol of morfine blijven gebruiken.

- Plastabletten (zogenaamde diuretica) : hiermee moet u stoppen 24 uur voor het onderzoek tot 24 uur na het onderzoek.

* Overige voorgeschreven medicijnen kunt u op een normale wijze blijven innemen.

 

Neemt u bij twijfel contact op met de afdeling Radiologie via 053-4873200.

VOORBEREIDING

 

Voor dit onderzoek krijgt u een fles Ioxytalamaat= contrastvloeistof, van circa 1 liter, mee naar huis (indien u deze fles niet heeft gekregen moet u z.s.m. contact opnemen met

de afdeling Radiologie telnr. 053 4873200!)

Deze contrastvloeistof maakt de darmen zichtbaar op de CT-scan. Drink de vloeistof, in verband met de smaak, bij voorkeur koud. Ook kunt u de vloeistof eventueel aanlengen met oploslimonade.

Hiervoor gelden de volgende voorschriften:

*De dag voor het onderzoek:

Verdeeld over de dag drinkt u de helft van de fles contrastvloeistof leeg (dit mag tijdens de maaltijden). U mag verder normaal eten en drinken.

*De dag van het onderzoek:

U mag 2 uur voor het onderzoek niet meer eten of drinken, wel moet u 1 uur voor het onderzoek de rest van de contrastvloeistof opdrinken.

Voor beoordeling van de buik is het wenselijk dat de blaas vol is; daarom vragen wij u na het drinken van de laatste contrastvloeistof niet meer te plassen.

Voor het onderzoek krijgt u in de CT-ruimte nog een beker van deze contrastvloeistof te drinken.

Na het onderzoek

Het is belangrijk dat u na het onderzoek binnen 2 uur een half liter vocht inneemt, hierdoor worden de nieren gestimuleerd om de contrastvloeistof uit te scheiden.

Het toedienen van contrastmiddel kan in sommige gevallen klachten geven van roodheid van de huid. Mocht u daarover vragen hebben dan kunt u contact opnemen met uw specialist, uw huisarts of de afdeling Radiologie.

voorbereiding CT Dikke darm »


Lees verder...
voorbereiding CT Borstkas / Bovenbuik
voorbereiding CT Buik
voorbereiding CT Dikke darm
voorbereiding CT Hals
voorbereiding CT Hart
voorbereiding CT Hersenen
Santeon
 home

Inloggen

home sitemap zoeken disclaimer copyright  Contact