home home  printversie printversie home thoraxcentrum > openhartoperatie > uw opname > verschijnselen na de operatie

Normale verschijnselen na de operatie

Na de operatie, ten gevolge van de narcose, kunnen er allerlei klachten optreden. U kunt concentratiestoornissen krijgen, zoals moeilijkheden met lezen en vergeetachtigheid. Soms lukt het in de eerste weken na de operatie niet eens om een paar regels achter elkaar te lezen of een verhaal te volgen dat iemand vertelt. Slap en vermoeid zijn na een grote operatie is normaal. Dit is het gevolg van uw verminderde lichamelijke en geestelijke conditie. Ook is het normaal dat u bij inspanning in het begin last heeft van kortademigheid. Door geleidelijk hervatten van uw dagelijkse levensritme verdwijnen deze klachten meestal vanzelf.

Sommige patiënten zijn na hun operatie sneller geëmotioneerd. Ze huilen snel, ook wanneer daarvoor (voor anderen) geen aanleiding lijkt te bestaan. Zij hebben de eerste weken tot maanden na het ontslag weinig controle over hun emoties. Onredelijke boosheid, driftbuien en snel geïrriteerd raken, zijn verschijnselen die bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis, wat een hartoperatie zeker is, kunnen optreden. Dit kan tot spanning in de relatie met uw partner leiden. Uw partner en / of anderen die bij u wonen, hebben ook een spannende tijd achter de rug. Van hen wordt vaak verwacht dat ze sterk zijn, de patiënt opvangen en vooral aan de patiënt geen tranen laten zien. Het heeft geen zin om emoties te onderdrukken. Probeer samen de operatie te verwerken en de gebeurtenis langzaam in het leven te integreren. Praat samen over wat u bezig houdt. Vertrouw erop dat de reacties, hoe pijnlijk ook, normaal en in de meeste gevallen tijdelijk van aard zijn.

Het borstbeen

Bij de meeste hartoperaties is het borstbeen tijdens de operatie in de lengte opengemaakt. Aan het einde van de operatie worden de beide helften van het borstbeen weer stevig aan elkaar bevestigd met roestvrijstalen draden. In principe worden deze hechtingen nooit meer verwijderd. De beide helften van het borstbeen kunnen zodoende niet van elkaar schuiven. Het duurt ongeveer vier tot zes weken voordat het bot volledig aan elkaar is vast gegroeid.

Om het borstbeen te ontzien is het verstandig de eerste zes weken na de operatie geen zware dingen te tillen, de hond niet uit te laten en geen zware huishoudelijke werkzaamheden zoals stofzuigen en ramen lappen te verrichten. Hoesten, niezen en persen is de eerste weken soms gevoelig. Meestal wordt een slagader uit de borstwand gebruikt als omleiding voor een vernauwde kransslagader. De plek waar deze borstslagader is verwijderd, kan doof aanvoelen of overgevoelig zijn. De pijn is duidelijk anders dan de pijn op de borst die u vóór de bypass- operatie voelde. De pijn na de operatie is meestal van tijdelijke aard. Een andere klacht die vaak voorkomt, is dat u na de operatie uw hart nadrukkelijker in de borstkas voelt bonzen. Vooral in rust kunt u dit sterk ervaren. Oorzaak: het weefsel van en rondom het hart is geprikkeld door de operatie. Ook dit verschijnsel is doorgaans onschuldig en tijdelijk van aard. Bespreek de klachten altijd met uw eigen cardioloog als u op controle bent.

De beenwond

Bij het maken van omleidingen wordt vaak de borstwandslagader, maar ook vaak een ader uit het been gebruikt. Van deze beenwond kunt u de eerste weken nog klachten hebben. Vooral bij knie en enkel kan het wondlitteken de eerste weken een stekende pijn geven en bij het lopen kunt u de wond voelen trekken.

Bij het verwijderen van de beenader is het soms onvermijdelijk dat een kleine huidzenuw wordt beschadigd. Hierdoor kan er bijvoorbeeld op scheenbeen en enkel een gevoelloze plek ontstaan. Deze plek wordt langzaam kleiner, maar vaak blijft een klein deel van de beenhuid vreemd aanvoelen. Hoewel dit vervelend kan zijn, is dit geen reden tot bezorgdheid.

In de eerste weken na de operatie kan het been dik worden. Vocht kan moeilijker vanuit het been naar het hart worden afgevoerd. Dit komt omdat de weggenomen beenader niet wordt vervangen. Andere aders in het been nemen deze taak over, maar dit kost tijd.

Om de genezing te bevorderen en om te voorkomen dat het been dik wordt, is het belangrijk dat u een elastische kous / steunkous draagt om het geopereerde been als u uit bed gaat. U krijgt deze kous(en) van het ziekenhuis. Doe de kous 's nachts uit. Zolang u de kous draagt mag u, wanneer u zit, uw benen niet over elkaar slaan, in verband met de doorbloeding van het geopereerde been. Naast het dragen van een steunkous is het raadzaam uw been regelmatig hoog te leggen als u zit. U dient de kous tot zes weken na uw ontslag te blijven dragen, tenzij uw cardioloog anders met u afspreekt. Na deze periode heeft de bloedsomloop in het been zich aan de nieuwe situatie aangepast. De kousen zijn wasbaar in de wasmachine tot 90°C. Ze mogen niet in de droogtrommel.

De wondgenezing: borstwond en beenwond

De operatiewonden zijn over het algemeen dicht als u naar huis gaat. Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen. Het gaas maakt u vast met een pleister. Van de verpleegkundige krijgt u indien nodig instructies en materiaal voor eenvoudige wondverzorging. Gebruik geen poeder en zalf op de wond. Wel mag u vitamine E-crème gebruiken voor het litteken. Dit kan de genezing bespoedigen en verbeteren. Een litteken heeft ongeveer een jaar nodig om te genezen. Felle zon geeft extra pigmentvorming in het litteken, waardoor het litteken beter zichtbaar blijft. Als de wondranden plaatselijk wijken of als er een draadje van een hechting zichtbaar is, mag u er niet aan trekken. De hechtingen lossen in ongeveer zes weken vanzelf op. Omdat het litteken van de borstwond minder breed en dus fraaier wordt als er weinig spanning op komt, raden wij vrouwen aan dag en nacht een bh zonder beugels te dragen.

Als er problemen zijn met de genezing van één van de wonden kunt u contact opnemen met de verpleegkundige die u gedurende uw hele opnamen heeft voorgelicht via telefoon (053) 4 87 62 05. Elke werkdag heeft zij van 8.00 tot 8.30 uur telefonisch spreekuur.

Spierpijn

Na de operatie is spierpijn in nek en rug, tussen de ribben en rondom de schouders een normaal verschijnsel. Dit wordt veroorzaakt doordat de randen van het borstbeen tijdens de operatie uit elkaar getrokken zijn om bij het hart te komen. De spierpijn wordt geleidelijk minder, maar kan wel zes tot acht weken aanhouden.

Wanneer huisartsarts bellen »


Lees verder...
De opname
Pre-operatieve screening
Gesprekken tijdens screening
Gesprekken voor uw operatie
Dag van opname
De operatiedag
Gesprekken na uw operatie
Na de operatie
Terug naar verpleegafdeling
Het herstel
Voorbereiding op ontslag
De dag van ontslag
Herstel thuis
Verschijnselen na de operatie
Wanneer huisartsarts bellen
Nazorg
Informatie
Tot slot
Santeon
 home

Inloggen

home sitemap zoeken disclaimer copyright  Contact