Uit stukjes kuitbeen bouwt MST een nieuwe onderkaak, compleet met implantaten. Het klinkt als science-fiction, maar het wordt werkelijkheid door het combineren van verschillende moderne technieken. MST loopt hier mee voorop in Nederland.

De procedure, die in Groningen is ontwikkeld, maakt het mogelijk om in twee operaties schade aan bijvoorbeeld de kaak te herstellen. Kaakchirurg Barry Kolenaar noemt het een ‘innovatieve werkwijze, die nog vrijwel nergens succesvol wordt toegepast’: “In het verleden waren het altijd langdurige en belastende procedures waarvoor je meerdere keren onder het mes moest. Dat kon soms jaren in beslag nemen.”

Zaagmallen met 3D-printers

De 3D-printers van het Saxion Fablab vormen een belangrijke schakel in het proces. Via deze techniek worden de zaagmallen gemaakt voor zowel kuit als kaak, zo gedetailleerd dat de nieuwe botdelen altijd passen. Het plaatsen van nieuwe stukjes bot is bijvoorbeeld nodig als in de onderkaak een tumor moet worden verwijderd. Om in de nieuwe kaak ook weer een gebit te kunnen plaatsen, worden met dezelfde technieken al implantaten geplaatst en huid die als tandvlees moet gaan functioneren, terwijl het bot nog in het kuitbeen zit. Nog voor de laatste operatie groeit er als het ware al een compleet stukje kaak in de kuit. Wat nauwelijks voor te stellen is.

Eerste patiënt in 2016

Al in 2016 paste MST de techniek met succes toe. De Almelose mevrouw Kizil was destijds de eerste patiënt die Kolenaar op deze manier opereerde. “Ik had een goedaardige tumor in de onderkaak en ben fantastisch geholpen. Het voelt nog wat dik aan, maar ik kan alles weer en heb nergens last van. Ik ben heel erg tevreden. Van het verdwenen kuitbeen merk ik helemaal niets.”

Printen van handbotten

Het succes van de nieuwe techniek blijft niet onopgemerkt. Ook vanuit andere disciplines wordt nu bij Kolenaar aangeklopt. “We hebben laatst op verzoek van de chirurgen dankzij de 3D printers van het Saxion Fablab de handbotten van een jongen geprint, waarin ingewikkelde breuken zaten. De chirurgen kunnen dan eerst in 3D de hand bestuderen en een goed operatieplan bedenken. Dat zijn toepassingen waar je voorheen niet aan dacht.”

Meerdere disciplines

MST streeft ernaar vanaf september de verschillende technieken volledig in eigen huis te kunnen uitvoeren. Zo kan er vanuit meerdere disciplines mee worden gewerkt.

Bron: Tubantia, 31-07-2017
Foto: Reinier van Willigen

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina