Traumazorg

Traumazorg | Medische Publieksacademie Twente

Een grote ramp, een verkeersongeval of een geweldsdelict. De zorg die nodig is in zo’n situatie, heet traumazorg. In deze Medische Publieksacademie Twente praten we over wat traumazorg precies betekent en hoe wij in Medisch Spectrum Twente (MST) traumazorg verlenen.

MST is een traumacentrum, dat het vijfde centrum qua grootte is van Nederland. Als traumacentrum vangen wij ook ernstig gewonde patiënten op en we behandelen ze in ons ziekenhuis. Bij een ernstig ongeval wordt vaak een traumahelikoper ingezet, die landt op ons helidek.

Benieuwd naar wat er gebeurt als traumazorg nodig is en de snelheid daarvan? Bekijk deze Publieksacademie! Gerrit, die een ernstig ongeval heeft gehad, vertelt over de impact daarvan. Ook komen verschillende specialisten aan het woord, die zich hieronder kort voorstellen. Zij beantwoorden bijvoorbeeld de vragen:

  • Wat gebeurt er zodra er een melding van ernstig trauma binnenkomt?
  • Met welke verwondingen komen patiënten binnen?
  • Waarom komen er veel Duitse helikopters naar MST?

De uitzending

  • Is vanaf 3 november te bekijken
  • Te bekijken via deze pagina en YouTube
  • Gratis te volgen

De sprekers

Paul Esveldt, helidek-beheerder en BHV’er

Paul Esveldt

Paul Esveldt werkt sinds 2006 in MST bij de afdeling ICT. Hij is ook BHV-lid en helidekbeheerder van MST. Als helidekbeheerder zorgt hij ervoor dat alle zaken rondom het helidek geregeld zijn. Ook de contacten met externe partijen, zoals de ADAC Luftrettung in Rheine, horen bij zijn werkzaamheden.

Sander van Stigt, traumachirurg

Sander van Stigt

Sander van Stigt werkt sinds 2018 als traumachirurg in MST. Daarnaast is hij sinds 2020 medisch manager van de Spoedeisende Hulp en de Acute Opname Afdeling. Hij houdt zich bezig met de kwaliteit van de traumaopvang en onderwijs en training over traumaopvang.

Maarten Koster, SEH-verpleegkundige

Maarten Koster

Maarten Koster werkt sinds 2009 in MST, momenteel als verpleegkundige op de SEH en daarnaast af en toe op de IC. Een bezoek aan de SEH en een opname op de IC komen altijd onverwacht. Patiënt en familie hierbij ondersteunen is fijn om te doen. Ook wanneer een patiënt niet beter wordt, is de begeleiding en zorg in de laatste levensfase zeer waardevol. Maarten houdt zich ook bezig met het werven van nieuwe collega’s; hij vindt het belangrijk om jonge mensen te enthousiasmeren voor dit prachtige beroep.

Heb je nu al een vraag?

Een herinnering ontvangen op de dag dat deze uitzending van de Publieksacademie online staat of een vraag voor één van de sprekers? Laat het hier weten! We proberen zoveel mogelijk kijkersvragen in de uitzending te behandelen. Nadat de uitzending online staat, komt op deze pagina een FAQ met meestgestelde vragen.

  • Wij sturen je een herinnering op de dag dat deze uitzending van de publieksacademie online komt. Heb je een vraag gesteld, dan proberen we deze in de uitzending te behandelen. Achteraf verschijnt een lijst met veelgestelde vragen op deze pagina.
  • Persoonlijke vragen over bijvoorbeeld een aandoening of behandeling kunnen wij niet in behandeling nemen

Waar bent u naar op zoek?