Bevallen in het Vrouw Kind Centrum

In het Vrouw Kind Centrum van MST beval je in een veilige omgeving met volop ruimte en privacy. Alle zorg en kennis rondom vrouw en kind is hier samengebracht: verloskunde, gynaecologie en kindergeneeskunde. Dat geeft een gerust gevoel, want jij en je baby worden omringd door de beste zorg.

24/7 aanwezigheid

Je kunt bij ons bevallen met je eigen verloskundige, dat noemen we poliklinisch bevallen. Ook is het mogelijk om met je eigen verloskundige en een verpleegkundige van het ziekenhuis te bevallen als dit nodig is (medium risk). Als de zorg overgenomen wordt door de gynaecoloog kun je bevallen in het ziekenhuis onder begeleiding van arts-assistenten, verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen.

Alles aanwezig

MST beschikt over 8 verloskamers. In de ruime verloskamers is alles aanwezig. Een goed bevalbed, een slaapbank voor de partner, wifi, een eigen badkamer met douche, een ontspanningsbad (om weeën op te vangen) en toilet en natuurlijk kun je tijdens de weeën ook gebruik maken van een skippybal of een peanutbal. Bevallen kan op bed, maar ook op de baarkruk of in het speciale bevalbad. Een aantal verloskamers beschikt over vaste bevalbaden.

Bevalbaden
We hebben 2 losse bevalbaden. Deze baden kunnen op elke willekeurige verloskamer geplaatst worden. Indien je op medische gronden bij ons komt bevallen en je wilt gebruik maken van een bevalbad, moet dit in overleg met de gynaecoloog/ klinisch verloskundige of dit medisch verantwoord is. Aan het gebruik van een bevalbad zijn kosten verbonden: € 85,-. Je kunt de kosten ter plekke met pin voldoen.

Samen met je baby

Is het nodig dat jij en/of je baby na de bevalling nog even in het Vrouw Kind Centrum blijven? Dan blijf je als moeder en kind natuurlijk samen als dat medisch verantwoord is. Je verblijft op de moeder-kind afdeling in een eigen kraamsuite, samen met je baby en partner. Hier verzorg je je baby zoveel mogelijk zelf, onder onze begeleiding. Zo kunnen jullie je vanaf de geboorte zo goed mogelijk aan elkaar hechten.

Een virtuele tour door ons Vrouw Kind Centrum

Het eerste bezoek aan het ziekenhuis kan voor veel ouders en kinderen beangstigend zijn. Deze virtuele tour biedt de mogelijkheid om, vanuit het gemak van het eigen huis, alvast door het ziekenhuis te lopen. Zo weten patiënten en bezoekers precies hoe de poliklinieken eruit zien, de verloskamers en de neonatologie.

Ontdek zelf waar je allemaal naar binnen kunt wandelen. Start de virtuele tour door het Vrouw Kind Centrum.

Vragen over bevallen in het ziekenhuis

Sta je onder controle van de gynaecoloog tijdens je zwangerschap, dan ga je bevallen in het ziekenhuis. Sinds 7 januari 2015 kan dat alleen nog in MST in Enschede en in ZGT in Almelo. Dat is voortgekomen uit de plannen die MST, ZGT en de eerstelijnsverloskundigen hebben gemaakt in overleg met zorgverzekeraars en patiëntvertegenwoordigers om zo de kwaliteit en de uitkomsten van de geboortezorg verder te verbeteren. Wat betekent dat? Hieronder vind je de meest gestelde vragen.

 • Weet ik van te voren wie mij tijdens de bevalling gaat begeleiden?
  • De dienstdoende arts of verloskundige zal je begeleiden tijdens de bevalling. De dienstdoende gynaecoloog is bij complicaties direct beschikbaar (er is 24 uur per dag en 7 dagen in de week een gynaecoloog van dienst in het ziekenhuis).

 • Waar kan ik in Twente bevallen?
  • De keus is altijd aan jou of je nu naar Enschede of Almelo gaat. Probeer hier tijdens de zwangerschapscontroles met je gynaecoloog een afspraak over te maken. Ook als je niet onder controle van een gynaecoloog staat, kun je met je eigen verloskundige daar bevallen waar jij wilt.

 • Kan ik erop vertrouwen dat ik goed begeleid word?
  • We hebben met ziekenhuizen en verloskundigen in Twente afgesproken dat de dienstverlening altijd goed is. Zo is er altijd 24 uur een gynaecoloog en kinderarts aanwezig, garanderen wij zoveel mogelijk 1 op 1 begeleiding gedurende de geboorte en is er keuze voor veilige pijnstilling.

 • Kan ik een rondleiding krijgen?
  • Wij leiden je graag rond in het vrouw-kindcentrum via een virtuele rondleiding waarbij we een kijkje nemen op de verloskamers, de moeder-kind afdeling, de neonatologie en de kinderafdeling. Lees dan meer informatie op deze pagina.

 • Hebben jullie tips ter voorbereiding op de bevalling?
  • Tijdens je zwangerschap ga je steeds meer nadenken over je bevalling. Door je goed voor te bereiden, kun je meer ontspannen naar dit moment toewerken. Onze verpleegkundigen geven je 5 tips om je bevalling optimaal voor te bereiden.

   1. Weet wat je te wachten staat, door bijvoorbeeld boeken te lezen, een zwangerschapscursus te volgen en er met andere vrouwen over te praten.
   2. Volg de virtuele rondleiding op onze site om een kijkje te nemen binnen de muren van het vrouw kind centrum van het MST. Zo krijg je een goed beeld van de geboortezorg in het MST
   3. Vergeet niet een 2 euro muntstuk, koffiepads en theezakjes in je vluchttas te stoppen. Het muntstuk is nodig voor een rolstoel en met de pads en theezakjes kun je gebruik maken van de Senseo en waterkoker op je kamer. Ook warme sokken zijn handig om mee te nemen! Neem naast warme sokken voor tijdens de bevalling ook badslippers/teenslippers mee om aan te trekken in verband met veiligheid en hygiëne.
   4. Neem een extra T-shirt mee en een jasje voor de baby. Het shirt is fijn voor de baby om direct na de bevalling onder te liggen. Het jasje is voor de eerste uren na de geboorte. Ook al is het warm, pasgeborenen koelen snel af en hebben dus een jasje nodig.
   5. Regel opvang voor thuis, bijvoorbeeld oppas als je al kinderen hebt of opvang voor de hond. Het is fijn als je van tevoren geregeld hebt dat je iemand kan bellen die snel paraat staat mocht het nodig zijn.

Waar bent u naar op zoek?