Brandt-Daroff thuisoefeningen

De Epley manoeuvre is effectief bij 80% van de patiënten met BPPD. Om resterende duizeligheidsklachten te verhelpen en om terugkeer van de klachten te voorkomen, kunt u Brandt-Daroff thuisoefeningen uitvoeren. Ook bij mensen waarbij de klachten na enige tijd weer terugkeren, worden de oefeningen voorgeschreven. Bij deze oefeningen is het belangrijk dat u ze goed uitvoert. Wordt u duizelig, blijft u dan even liggen en maak daarna de oefeningen pas af.

Positie 1

Ga op de rand van uw bed zitten. Blijf voordat u begint gedurende 30 seconden rustig zitten.

Positie 2

Draai uw hoofd 45 graden naar links en verander van zitten naar liggen op uw rechterzijde. Voer deze beweging snel, binnen 2 seconden, uit. Hou deze houding en ook uw gedraaide hoofd 30 seconden aan.

Positie 3

Ga na 30 seconden weer rechtop zitten.

Positie 4

Voer dezelfde oefening uit als in positie 2, alleen dan met uw hoofd naar rechts en vallend op uw linkerzijde.

Hoe vaak moet u de Brandt-Daroff oefeningen doen?

U voert de Brandt-Daroff oefeningen 2 weken lang, 3 maal per dag uit.

Van positie 1 naar positie 4 en weer terug naar positie 1 neemt ongeveer 2 minuten in beslag, iedere houding wordt namelijk 30 seconden aangehouden. De hele cyclus wordt per oefensessie 5 keer herhaald. Dit betekent dat u iedere positie 5 keer aanneemt per oefenbeurt.

Tijd

Oefening

Duur

Ochtend

5 herhalingen 10 minuten

Middag

5 herhalingen 10 minuten

Avond

5 herhalingen 10 minuten

In de meeste gevallen hebben de oefeningen binnen ongeveer 10 dagen een zodanig effect, dat de klachten (vrijwel) volledig zijn verdwenen.

Komt de duizeligheid weer terug?

Bij 1 op de 3 patiënten keert de BPPD binnen het eerste jaar na de behandeling weer terug. Binnen 5 jaar is dit zelfs het geval bij 50% van de patiënten. Keert de BPPD weer terug, neemt u dan opnieuw contact op met uw KNO-arts. Deze gaat dan na of u op dat moment weer BPPD heeft of dat er iets anders aan de hand is. Als BPPD weer geconstateerd wordt, behandelt de KNO-arts u nogmaals met de hiervoor beschreven Epley manoeuvre, gevolgd door de thuisoefeningen.

BPPD is ‘self-limiting’. Dat betekent dat de symptomen op den duur vaak weer vanzelf verdwijnen. Symptomen hebben de neiging om te komen en weer even plotseling te verdwijnen. Desondanks hebben verschillende vormen van behandelen en oefentherapie hun effectiviteit bewezen.

Waar bent u naar op zoek?