Verschil tussen MRI en CT

Van patiënten krijgen wij vaak de vraag: “Wat is nu het verschil tussen een CT- en MRI-scanner?” Hoewel de twee apparaten uiterlijk veel op elkaar lijken, zitten er wel degelijk grote verschillen tussen.

Het verschil tussen een MRI-scan en een CT-scan
Het verschil tussen een MRI-scan en een CT-scan

De werking van beide apparaten gaat volgens hetzelfde principe: met behulp van een computer kunnen dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam worden gemaakt. We kunnen deze dwarsdoorsneden in alle richtingen reconstrueren en we kunnen er driedimensionale beelden uit berekenen. De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te creëren, terwijl de MRI-scan hiervoor een sterk magnetisch veld en radiogolven gebruikt. Bij zowel de MRI- als de CT-scan kunnen we gebruik maken van een contrastmiddel. Het contrastmiddel van de MRI-scan verschilt met die van de CT- scan.

MRI-scan

Bij een MRI-scan moet het deel van het lichaam dat wordt onderzocht in het midden van de magneet (tunnel) liggen. Tijdens het onderzoek klinken er harde, kloppende geluiden. Hiervoor krijgt de patiënt oordoppen in en/of een koptelefoon met muziek op. De onderzoekstijd van een MRI duurt over het algemeen langer dan een CT-onderzoek.

Het voordeel van de MRI is dat er geen röntgenstralen gebruikt worden, maar een MRI-scan is niet altijd het meest geschikte onderzoek. In sommige gevallen kan een patiënt simpelweg de MRI niet in omdat hij/zij metalen in het lichaam heeft die worden aangetrokken. Sommige pacemakers en insulinepompen raken bijvoorbeeld ontregeld door het magnetische veld. Ook mensen die last hebben van ernstige claustrofobie kunnen moeite hebben een MRI- onderzoek te ondergaan.

Grofweg brengen we met een MRI-scan de volgende weefsels en organen goed in beeld:

  • hersenen (+ functie), ruggenmerg en zenuwen
  • spieren
  • pezen en gewrichtsbanden
  • hart(functie)
  • buikorganen

Lees hier meer over een MRI-scan 

CT-scan

Bij de CT-scan is geen sprake van een tunnel, maar van een ring waar de patiënt doorheen schuift. Een CT-scan maakt geen lawaai. Gehoorbescherming is dan ook niet nodig. Metalen voorwerpen in het lichaam kunnen storing veroorzaken op de CT-beelden, maar raken niet ontregeld door de röntgenstraling. Een CT-onderzoek duurt meestal minder lang dan een MRI- onderzoek, maar de meeste onderzoeken zijn binnen twintig minuten klaar.

Met behulp van een CT-scan zijn goed af te beelden:

  • botten (vaak in geval van fracturen)
  • hersenen
  • longen
  • buikorganen
  • slagaders en bloedvaten

Uw specialist weet precies welk onderzoek in uw specifieke situatie het meest geschikt is.

Lees hier meer over een CT scan

Waar bent u naar op zoek?