Bursitis olecrani

Bursitis is een ontsteking van een slijmbeurs. Bij bursitis olecrani bestaat er een ontsteking van de slijmbeurs ter plaatse van de punt van de elleboog.Het wordt ook wel “studentenelleboog” genoemd omdat studenten tijdens het studeren veelvuldig op de elleboog steunen waardoor deze klacht kan ontstaan.

Oorzaken

Een slijmbeursontsteking van de elleboog ontstaat meestal door veel en lang op de elleboog te leunen.Ook bij ziektes zoals als reumatoïde artritis of jicht kunnen ontstekingen in slijmbeurs ontstaan.Bacteriën kunnen via een wondje in de huid in de slijmbeurs terecht komen. Als bacteriën een ontsteking in de slijmbeurs veroorzaken, wordt het een septische (bacteriële) bursitis genoemd.

Klachten en symptomen

  • Zichtbare zwelling aan de punt van de elleboog
  • Pijn
  • Warmte
  • Roodheid
  • Bij septische (bacteriële) bursitis kan koorts een van de symptomen zijn.

Diagnose en onderzoek bursitis olecrani

Op basis van het verhaal en lichamelijk onderzoek kan de diagnose worden gesteld. Bij septische bursitis kan soms bloedonderzoek worden gedaan.

Behandeling

Een bursitis is meestal goed te behandelen met rust en pijnstillers met ontstekingsremmende werking. Eventueel kunnen ijspakkingen worden toegepast. U kunt de elleboog rust geven en de slijmbeursontsteking verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar weken. Als de klachten niet verdwijnen, kan de zwelling worden leeggezogen met een injectiespuit. Dit geeft vaak minder druk en pijn. Er kan een ontstekingsremmer (corticosteroïd) in de slijmbeurs worden gespoten. Daarna wordt een drukverband aangelegd om te voorkomen dat de slijmbeurs zich binnen een paar dagen weer met vloeistof vult. Indien bovenstaande behandeling geen effect heeft, of als de slijmbeursontsteking vaak terugkomt, kan de slijmbeurs door middel van een operatie worden verwijderd. Bij een infectie met bacteriën (septische bursitis) is een snelle behandeling nodig. Door de bacteriën vult de slijmbeurs zich met pus. Hier kunt u erg ziek van worden. In een dergelijk geval moet de zwelling op korte termijn met een operatie worden behandeld. De huid en slijmbeurs wordt ingesneden, zodat de pus eruit kan. Daarna is vaak een drain (slangetje voor de afvoer van pus) en verband nodig. Teven kan een behandeling met antibiotica nodig zijn.

Waar bent u naar op zoek?