Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Het is een veel voorkomende goedaardige gynaecologische aandoening en komt voor bij circa 10% van alle vrouwen. Endometriose is een hormoonafhankelijke ziekte en geeft dus meestal, maar niet altijd, klachten bij vrouwen die menstrueren.

Symptomen van endometriose

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn pijnlijke menstruaties, chronische buik- en bekkenpijn, pijn bij de geslachtsgemeenschap (seks) en verminderde vruchtbaarheid. Afhankelijk van de plek van de endometriose kan het ook klachten geven van pijnlijke ontlasting, pijn bij het plassen of bijvoorbeeld schouderpijn.

Behandeling

Endometriose wordt vaak als volgt behandeld:

  • hormoonbehandeling;
  • pijnmedicatie;
  • vruchtbaarheidsbehandeling en/of
  • operatie.

U bepaalt samen met de gynaecoloog welke behandeling het meest geschikt voor u is.

Patiëntervaring

Na een MRI-scan werd duidelijk dat ik adenomyose had, een vorm van endometriose. Hierdoor vielen er voor mij gelijk veel puzzelstukjes in elkaar en had ik heel wat te verwerken. Want na al die jaren artsenbezoek en vroegmiskramen erachter komen dat dit met mij aan de hand was, was best heftig.

Lees hier het hele verhaal.

In de media

Endometriose: De diagnose moet sneller en het taboe moet worden doorbroken
„De diagnose moet sneller en het taboe moet worden doorbroken,” aldus gynaecoloog Laurens van Boven. Hij is gespecialiseerd in endometriose en maakt onderdeel uit van het Twentse endometrioseteam waarin onder meer gynaecologen, chirurgen, seksuologen, urologen en radiologen sinds 2015 gezamenlijk de strijd met de ziekte aangaan.

MST Endometriosecentrum

MST heeft een endometriose expertisecentrum samen met het ZGT. Dit houdt in dat alle vormen van endometriose bij ons behandeld kunnen worden. Een multidisciplinair team houdt zich bezig met endometriosezorg. Ons team bestaat uit gynaecologen, een chirurg, een uroloog, een radioloog, een pijnspecialist, een seksuoloog en een vruchtbaarheidsarts. Patiënten komen via regionale en bovenregionale verwijzingen in ons centrum terecht. Er worden buiten MST endometriosespreekuren gehouden in het ZGT en sinds kort ook in Hardenberg. Complexe operaties worden verricht in MST. Als Endometriosecentrum participeren we ook in wetenschappelijk onderzoek, meestal in samenwerking met andere ziekenhuizen in Nederland.

Operatieve technieken

Ons Endometriosecentrum onderscheidt zich van andere expertisecentra door de samenwerking van specialisten die binnen een teamverband het complete palet van behandelingen aanbieden. Hiervoor maken we gebruik van innovatieve operatieve technieken zoals de 3D laparoscopie. In 2012 was MST het eerste ziekenhuis in Nederland dat een plasmajet gebruikte bij endometriose-operaties. Deze techniek maakt het voor gynaecologen mogelijk zeer nauwkeurig endometriose te verwijderen, ook op lastig te bereiken plekken als het middenrif. Een open buik operatie is vrijwel nooit meer nodig. Binnenkort zullen de gynaecologen bovendien gebruik gaan maken van een operatierobot.

Het team

EndoLounge: jaarlijkse informatiebijeenkomst

De Endometriose Stichting organiseert elk jaar de informatiebijeenkomst EndoLounge. Elke jaar staat er een ander thema centraal. Op 22 mei 2019 is er weer een EndoLounge in het auditorium van MST Enschede. Klik voor meer informatie over de EndoLounge.

Hier is een verslag van de Endolounge van 22 mei 2018 te lezen.

Infographic endometriose

Waar bent u naar op zoek?