Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Het is een veel voorkomende goedaardige gynaecologische aandoening en komt voor bij circa 10% van alle vrouwen. Endometriose is een hormoonafhankelijke ziekte en geeft dus meestal, maar niet altijd, klachten bij vrouwen die menstrueren.

Symptomen van endometriose

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn pijnlijke menstruaties, chronische buik- en bekkenpijn, pijn bij de geslachtsgemeenschap (seks) en verminderde vruchtbaarheid. Afhankelijk van de plek van de endometriose kan het ook klachten geven van pijnlijke ontlasting, pijn bij het plassen of bijvoorbeeld schouderpijn.

Behandeling

Endometriose wordt vaak als volgt behandeld:

  • hormoonbehandeling;
  • pijnmedicatie;
  • vruchtbaarheidsbehandeling en/of
  • operatie.

U bepaalt samen met de gynaecoloog welke behandeling het meest geschikt voor u is.

Endometriose Expertisecentrum Twente

MST is samen met ZGT een Endometriose Expertisecentrum. Lees hier meer over Endometriose Expertisecentrum Twente.

Patiëntervaring

Na een MRI-scan werd duidelijk dat ik adenomyose had, een vorm van endometriose. Hierdoor vielen er voor mij gelijk veel puzzelstukjes in elkaar en had ik heel wat te verwerken. Want na al die jaren artsenbezoek en vroegmiskramen erachter komen dat dit met mij aan de hand was, was best heftig.

Lees hier het hele verhaal.

Nieuws

Endometriose, pijn
Endometriose, een aandoening waar één op de tien vrouwen mee te maken heeft. De ziekte heeft een grote impact op hun levens, maar de diagnose wordt vaak pas laat gesteld. Gynaecoloog Laurens van Boven vertelt erover.

Het team

Infographic endometriose

Waar bent u naar op zoek?