Henoch Schönlein Purpera, kind

Wat is Henoch Schönlein ?
Henoch Schönlein purpura (HSP) is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen. Het komt niet heel vaak voor; per jaar zijn er 10 tot 20 per 100.000 kinderen die HSP krijgen. HSP is een ontsteking van de kleine bloedvaatjes in het lichaam, die kan ontstaan na een verkoudheid. Dit gebeurt als het eigen afweersysteem zo sterk reageert op de verkoudheid, dat ook de lichaamseigen bloedvaatjes worden beschadigd. Bloedvaatjes zijn aanwezig in heel het lichaam en de klachten die bij HSP passen, kunnen dan ook in het hele lichaam voorkomen.

Wat zijn de klachten?

De meest voorkomende klachten bij HSP zijn:

  • rood paarse vlekjes op de huid, vooral op de armen en benen
  • pijnlijke en gezwollen gewrichten
  • buikpijn, vaak in combinatie met misselijkheid, spugen en diarree
  • ontsteking van de nier, waarbij je bloed of eiwitten in de urine kunt aantreffen

Dit laatste kun je vaak zelf niet zien, daarom wordt er bij kinderen met HSP altijd urineonderzoek gedaan. Daarnaast wordt er vaak bloedonderzoek gedaan, om te kijken naar de bloedcellen en de functie van de nier.

Wat is de behandeling ?

HSP gaat vanzelf weer over, ook al kunnen klachten soms enkele weken aanhouden. Er is dus geen behandeling tegen HSP, maar de klachten kunnen wel verlicht worden met pijnstilling, bijvoorbeeld met paracetamol. In zeldzame gevallen leidt HSP tot een instulping van de darm (invaginatie) of tot blijvende nierschade, waarvoor wel een behandeling met medicijnen of een operatie noodzakelijk is.

Na het hebben doorgemaakt van HSP, blijft een kind vaak nog korte tijd onder controle van de kinderarts. Bijna alle kinderen herstellen restloos van HSP.

Waar bent u naar op zoek?