Hielspoor

Wat is hielspoor?
Hielspoor wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. Het is een pijnlijke irritatie ter plaatse van de aanhechting van de peesplaat aan de onderzijde van het hielbeen. Soms ontstaat door langdurige ontsteking een botuitsteeksel ter plekke van de aanhechting, vandaar de benaming hielspoor.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van hielspoor is overbelasting en langdurige over rekking van de peesplaat onder de voet. Dit kan veroorzaakt worden door korte kuitspieren, een platvoet of een holvoet, maar ook door het dragen van te harde zolen in de schoenen.

Klachten en symptomen

Het belangrijkste symptoom van hielspoor is pijn onder de voet, ter plaatse van de hak. De pijn treedt met name op bij druk zoals lopen en sporten. De pijn is vaak het ergst in het begin van de belasting, bijvoorbeeld ‘s morgens na het uit bed komen of indien men opstaat na een tijdje gezeten te hebben

Diagnose en onderzoek

Uw orthopedisch chirurg stelt de diagnose hielspoor op basis van uw verhaal en na lichamelijk onderzoek. Toch zal meestal een röntgenfoto worden gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling hielspoor

Hielspoor is dikwijls hardnekkig en het herstel kan soms vele maanden en soms zelfs jaren duren. De klachten zullen echter geleidelijk aan minder worden. De behandeling van hielspoor in de acute fase bestaat uit het verminderen van de overbelasting van de peesplaat. Dus zorg er voor om rust te nemen en niet te veel te lopen en te sporten. Rekoefeningen van de kuitspier kan de druk op de peesplaat verminderen. Tevens kunnen pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) worden gebruikt. Bij een platvoet of een holvoet kan door een corrigerende steunzool de chronische overbelasting van de peesplaat onder de voet worden weggenomen. Is er geen duidelijke vormafwijking van de voet, dan wordt meestal geadviseerd een siliconen zooltje onder de hiel te gaan dragen. Een orthopedisch schoenmaker kan hierin adviseren en deze op maat maken. Als klachten met bovengenoemde behandeling niet verdwijnen, kan een injectie met ontstekingsremmers worden gegeven op de plek van de ontsteking. Hiermee kan de irritatie lokaal worden verminderd. Een enkele keer bij zeer hardnekkige klachten en korte kuitspieren kan loopgips worden aangelegd om zo de voet te ontlasten en te laten genezen.  Nog uitzonderlijker is het opereren van de voet. De aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen wordt hierbij losgemaakt. Dit geeft echter vaak langdurig klachten en wordt daarom weinig uitgevoerd.

Waar bent u naar op zoek?