Longemfyseem

Longemfyseem is een langdurige (chronische) aandoening van de longen die zich kenmerkt door chronische hoest, kortademigheid, piepen op de borst, opgeven van sputum (dik slijm) en een toenemende beschadiging van de longen. Bij emfyseem is er sprake van een permanente beschadiging van de wand van de kleine luchtzakjes in de longen (de zogenaamde longblaasjes). Beschadiging van de wanden van de longblaasjes veroorzaakt een verminderde uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas van de longen naar het bloed. Door een tekort aan zuurstof in het bloed is men niet meer in staat om normale lichamelijke inspanning te verrichten.

Ontstaan longemfyseem

80-90% van de gevallen wordt veroorzaakt door roken. Het is bekend dat chemische stoffen in tabaksrook het longweefsel aantasten en schade veroorzaken aan de longblaasjes. Deze irriterende chemische stoffen zorgen ook voor ontsteking van de luchtpijpvertakkingen en veroorzaken andere aandoeningen zoals langdurige (chronische) bronchitis, wat men vaak ziet bij patiënten met emfyseem.

Kenmerken

Door beschadiging in de longen volgt een patroon wat verklaart waarom de bovenstaande klachten zich voordoen:

  • De afbraak van de wanden van de longblaasjes met hun elastische vezels maken de longen stijver of minder elastisch en dat bemoeilijkt de ademhaling.
  • Verlies van elasticiteit leidt tot het dichtklappen van de kleinste vertakkingen van de luchtpijp (bronchiolen), zodat de lucht niet meer goed uit de longen kan en er meer lucht in de longen achter blijft na de uitademing.
  • Daardoor vermindert het vermogen (capaciteit) van de long om bij de volgende inademing een voldoende hoeveelheid lucht binnen te krijgen. Hierdoor is er minder lucht beschikbaar voor de uitwisseling van zuurstof en koolzuur in de longen.

Behandeling longemfyseem

Longemfyseem wordt behandeld met medicijnen, de zogenaamde luchtwegverwijders die de spieren van de luchtwegen ontspannen, waardoor het gemakkelijker wordt om de longen te vullen en te legen.

Stoppen met roken

De belangrijkste behandeling echter is het stoppen met roken. Patiënten die blijven roken krijgen te maken met een snellere verslechtering van de longfunctie vergeleken met anderen die stoppen met roken.

Hoe ernstig is longemfyseem?

Longemfyseem is een ernstige aandoening en kan levensbedreigend zijn. Ofschoon het een aandoening is waarbij de veranderingen in de longen niet omkeerbaar zijn, kunnen de klachten en de toenemende beschadiging vaak vertraagd worden door veranderingen in de stijl van leven en gebruik van medicijnen. Longemfyseem leidt tot inefficiënte en moeilijke ademhaling. Bovendien, vanwege de verminderde mogelijkheid om zuurstof en koolzuurgas uit te wisselen met elke ademstoot moet veel vaker adem worden gehaald. Vanwege het ongemak en het onvermogen dat hier het gevolg van kan zijn, tast het ook de kwaliteit van leven van de patiënt aan. Als u eenmaal emfyseem hebt is dit niet omkeerbaar en is het vanaf dat moment levenslang aanwezig.

Waar bent u naar op zoek?