Bijbalcyste (Spermatocèle of Epididymiscyste)

In de Bijbal, of Epididymis, rijpen de jonge zaadcellen uit, en worden langzaam richting zaadleider getransporteerd. Het gekronkelde buisje waar de bijbal feitelijk uit bestaat is dunwandig. Soms ontstaat een kleine uitstulping van de wand. Deze kan langzaam (maanden tot jaren) uitgroeien tot een knikker van enkele millimeters tot meerdere centimeters. Dit type zwelling heet een Spermatocèle, Bijbalcyste of Epididymiscyste. Soms ontstaan meerder spermatocèles, soms aan twee kanten. Het is een goedaardige aandoening.

Behandeling Spermatocèle

Een Spermatocèle komt meestal eenzijdig voor, maar kan ook rond allebei de testikels ontstaan. Met een relatief kleine ingreep via de zak kan een Spermatocèle worden verwijderd. Deze ingreep wordt op de operatiekamer uitgevoerd en kan in een dagopname plaatsvinden. De uroloog zal u dit pas adviseren de Spermatocèle weg te halen als hij echt klachten geeft, bijvoorbeeld als hij in de weg zit bij lopen, zitten of fietsen.

Hydrocèle vs. Spermatocèle

Wanneer u last hebt van een scrotale zwelling, dan hoeft dit niet te beteken dat u een Spermatocèle heeft. Bekijk meer informatie over scrotale zwellingen.

Waar bent u naar op zoek?