Bijbalontsteking (Epididymitis)

De Bijbal, of Epididymis, is een orgaan dat zich als een worm naast de teelbal bevindt. Feitelijk is de bijbal de sterk gekronkelde en dun opgevouwen verzamelbuis van sperma-cellen die in de Testikel werden geproduceerd. Het sperma rijpt verder uit in de bijbal. Naar boven toe wordt dit buisje steeds iets breder en mondt uit in de zaadleider (vas deferens). Hierin wordt het zaad via het lieskanaal en de buik naar de plasbuis geleid, waar het na een orgasme de wijde wereld kan verkennen.

Ontsteking in de bijbal

In de bijbal kunnen virussen en bacteriën neerstrijken. Meestal bereiken die de bijbal via de bloedbaan, maar omdat er via de plasbuis een verbinding met de buitenwereld bestaat is het mogelijk dat bacteriën de bijbal via de zaadleider infecteren. De aanwezigheid van bacteriën leidt lang niet altijd tot een werkelijke ontsteking; het immuunsysteem houdt de bacterie-aanvallen in toom. Een enkel keertje kan een ontsteking van de bijbal wel doorzetten. Er ontstaat langzaam (uren tot dagen) pijn in het scrotum, er kan koorts ontstaan, met roodheid en zwelling.  Vaak gaat een bijbal-ontsteking in dagen vanzelf over, maar als deze doorzet kan antibiotica nodig zijn.

Wanneer u last hebt van een scrotale zwelling, dan hoeft dit niet te beteken dat u een bijbalontsteking heeft. Bekijk meer informatie over scrotale zwellingen.

Waar bent u naar op zoek?