Varicocèle

Een varicocèle is een spatader in de zaadstreng. De zaadstreng loopt links en rechts vanuit de testikel omhoog door het lieskanaal naar de buikholte. In de zaadstreng zitten de bloedvaten van de testikels met de zaadleider. Rechts mondt de ader van de testis laag in de buik uit in een groter bloedvat, links veel hoger. Daardoor heerst in de linker ader en de zijtakken een hogere druk. Deze druk wordt gereguleerd door een klepsysteem in deze ader. Dit klepsysteem functioneert niet altijd goed. Dan ontstaat stuwing en wordt het vat en de parallel lopende zijtakjes langzaam wijder en wijder.  Uiteindelijk zo wijd dat het voelbaar en zichtbaar wordt aan de zijkant van de balzak. Dit kan gepaard gaan met jeuk-achtige sensaties onder de huid. Een varicocèle ontstaat vaak tussen het 12e en 35e jaar, veelal dus in de vruchtbare periode.

Gevolgen varicocèle

Een varicocèle kan geen kwaad. Een varicocèle leidt niet tot onvruchtbaarheid. De artsen zullen terughoudend zijn in een eventuele operatieve behandeling. Daarbij worden in de lies alle aderen van de zaadstreng minutieus opgezocht en afgebonden. Hierbij loopt zowel de zaadleider als de (zeer dunne) slagader naar de testikel gevaar. Bovendien komt de varicocèle na enige tijd vaak weer terug.

Operatie van een varicocèle

Feitelijk is er slechts één harde reden tot operatie van een varicocèle: als door matige zaadkwaliteit de kans op het slagen van ICSI (kunstmatige bevruchting van een eicel door injectie van zaadcellen) groter zou worden.

Wanneer u last hebt van een scrotale zwelling, dan hoeft dit niet te beteken dat u een varicocèle heeft. Bekijk meer informatie over scrotale zwellingen.

Waar bent u naar op zoek?