Blaaskatheter

Inbrengen en verzorgen blaaskatheter

Een katheter wordt ingebracht indien men zelf niet meer kan plassen blaasledigingsstoornis, dat kan ten gevolge van een operatie zijn, of er kan een andere oorzaak zijn waarvoor dan verder onderzoek nodig is. Soms krijgt iemand ook uit voorzorg een katheter, bijvoorbeeld voor een operatie.

Indien er geen andere oplossing mogelijk is, wordt een katheter ook wel eens gegeven bij incontinentieklachten.

Wat is een blaaskatheter

Een blaaskatheter, is een dun buisje dat in de blaas wordt gebracht, zodat de urine uit de blaas kan stromen. Dit kan continu naar een opvangzak (beenzak of nachtzak) stromen of intermitterend via een katheterstop- of kraan. Het inbrengen van de katheter gebeurt  via de urinebuis of via de buik ( dan hebben we het over een suprapubische katheter)

Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje. Deze ballon zit na het inbrengen in de blaas. De ballon voorkomt dat de katheter uit de blaas valt. Via het ventiel aan de katheter wordt de ballon met steriel water gevuld, om de urine op te vangen wordt het uiteinde van de katheter gekoppeld aan een urineopvangzak. Er zijn zakken voor de dag en voor de nacht. Dagzakken hebben doorgaans een inhoud van 500 of 750 ml. De zak wordt met behulp van banden op het been bevestigd.

Nachtzakken zijn grotere zakken met een inhoud van 1500 of 2000 ml. en met een langere afvoerslang. Deze zak kan met behulp van een bedhanger aan het bed gehangen worden of op de grond in een bak worden gelegd. Voor tijdens het douchen, badderen of zwemmen kan een katheterstop kan gebruikt worden als tijdelijke afsluiting.

Leefregels met katheter

Voor mensen met een katheter is het erg belangrijk om voldoende te drinken. Zij moeten proberen om anderhalf tot twee liter vocht per dag tot zich te nemen. Dit vermindert de kans op blaasinfectie, blaaskrampen en verstopping van de katheter.

Waar bent u naar op zoek?