Borstwandcorrectie

Chirurgische correctie trechterborst (pectus excavatum)

Correctie kan plaatsvinden nadat de thoraxchirurg daartoe de indicatie heeft gesteld na een poliklinisch bezoek. Dit kan via:

  1. Een zogenaamdeopen procedure: de operatie volgens Ravitch, waarbij het misvormde kraakbeen wordt verwijderd via een snede verticaal over het borstbeen. De operatie duurt ongeveer 3 uur en de opnameduur 10-12 dagen.
  2. Correctie met een Nuss–bar. Hierbij wordt met een kijkoperatie een roestvrij stalen beugel achter het borstbeen ingebracht en zo de vorm van de borstkas gecorrigeerd. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur en de beugel wordt na ruim 2 jaar weer operatief verwijderd.

Chirurgische correctie kippenborst (pectus carinatum)

Nadat de thoraxchirurg poliklinisch de indicatie tot correctie heeft gesteld zal in overleg de operatie worden gepland. De operatie bestaat via een huidincisie over het borstbeen uit het verwijderen van het afwijkende ribkraakbeen en correctie van de vorm van het borstbeen. De operatie duurt gemiddeld 2,5 tot 3 uur en de opnameduur een dag of 10.

Chirurgische correctie kropduifborst

Borstwand misvorming waarbij met name het bovenste deel van het borstbeen ernstig uitsteekt. Ook hier is sprake van een cosmetische indicatie tot chirurgische correctie ook al spelen pijnklachten van de afwijking soms ook een rol. De chirurgische correctie is vergelijkbaar zoals beschreven bij de kippenborst.

Andere borstwandafwijkingen

Er is nog een scala aan andere borstwand afwijkingen waar de thoraxchirurg voor wordt geconsulteerd. Tijdens een poliklinisch bezoek is het mogelijk klachten van borstkas te laten beoordelen om zo te bepalen of een chirurgische behandeling de behandeling van keuze is.Dr. Hensens, één van de thoraxchirurgen, heeft in de afgelopen 15 jaar een enorme ervaring opgedaan in de chirurgische behandeling van borstwand afwijkingen en voert deze operatieve correcties uit in het MST.

Landelijke website:http://pectusexcavatumnederland.wordpress.com/ziekenhuizen-chirurgen/enschede/

Waar bent u naar op zoek?