Deep Brain Stimulation (DBS)

De behandelstappen

[mk_steps step=”5″ icon_1=”mk-moon-question-5″ title_1=”Wat is Deep Brain Stimulation?” desc_1=”Wat is DBS en waarom is het nodig?” url_1=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/Deep-Brain-Stimulation/” icon_2=”mk-li-notepad” title_2=”Voor de operatie” desc_2=”Voordat u geopereerd wordt” url_2=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/deep-brain-stimulation/voor-de-behandeling/” icon_3=”mk-icon-stethoscope” title_3=”Tijdens de operatie” desc_3=”Zo wordt u geopereerd” url_3=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/deep-brain-stimulation/tijdens-de-behandeling/” icon_4=”mk-icon-thumbs-o-up” title_4=”Na de operatie” desc_4=”Leven met een diepe hersenstimulator” url_4=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/deep-brain-stimulation/na-de-behandeling/” icon_5=”mk-li-users” title_5=”Contact en bezoektijden” desc_5=”Bekijk de wachttijden, route en overige informatie” url_5=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/deep-brain-stimulation/contact-route/” el_class=”processbar”]

Wat is Deep Brain Stimulation?

Deep Brain Stimulation (DBS) is een behandeling voor de ziekte van Parkinson. Tijdens een hoofdoperatie worden 2 elektroden in de hersenen geplaatst die elektrische pulsen naar de diepe hersenkernen sturen. Deze continue elektrische stimulatie leidt tot blokkering van de signalen die de motorische klachten bij parkinson veroorzaken, zoals spierverstijving, traagheid, trillen en overbeweeglijkheid. Bij de ziekte van Parkinson is de samenwerking tussen de verschillende hersengebieden verstoord.

Ook bij andere aandoeningen kan er voor DBS gekozen worden, zoals epilepsie, tremor en dystonie.

Bron: Parkinson Vereniging

Wanneer wordt Deep Brain Stimulation ingezet?

Deep Brain Stimulation wordt toegepast als medicatie niet het gewenste effect heeft. Het is niet voor iedereen geschikt: patiënten moeten cognitief goed functioneren en mogen geen balansstoornis hebben. Ook zal niet iedere patiënt baat hebben bij een operatie en kan het nadelen hebben, zoals verergering van spraakproblemen, somberheid en geheugenstoornissen. DBS is het meest effectief bij patiënten jonger dan 75 jaar.


Specialist aan het woord

MST is uniek als één van de 6 centra die DBS aanbiedt.

Neurocentrum Twente

De behandeling DBS wordt uitgevoerd door Neurocentrum Twente. Ons neurocentrum is uniek in Nederland. Neurochirurgische patiënten worden geholpen binnen een gezamenlijk aangestuurd behandelcentrum. Patiënten doorlopen hierdoor een sneller en effectiever behandeltraject, waardoor de zorg verbetert. De focus van Neurocentrum Twente ligt onder andere op de ziekte van Parkinson en het gebruik van Deep Brain Stimulation.

Meer over neurologie

Onderzoek naar verbeteren hersenstimulator

MST werkt continu aan het verbeteren van de patiëntenzorg, bijvoorbeeld in samenwerking met de Universiteit Twente. Een UT-team verricht onderzoek naar de hersenstimulator die ingebracht wordt tijdens Deep Brain Stimulation. Dit apparaat staat nu continu aan en het team zoekt nu naar manieren om de intensiteit van de prikkels regelbaar te maken.

Lees meer over dit onderzoek.

Wie zijn betrokken bij Deep Brain Stimulation

Waar bent u naar op zoek?