Gentle sectio

Een gentle sectio is een natuurlijke keizersnede. Het belangrijkste kenmerk van deze methode is dat de baby zo snel mogelijk na de geboorte op de borst van de moeder komt (huid-op-huid contact) en kan blijven.

Bij een gentle sectio wordt een doorschijnend steriele afscheidingsdoek gebruikt, waardoor u en uw partner de geboorte van uw kind beter kunnen zien. Na de geboorte geeft de gynaecoloog de baby direct over aan de verpleegkundige. De verpleegkundige legt de baby bij u op de borst. Om afkoeling van de baby te voorkomen, wordt uw baby toegedekt met een warme groene doek, een muts en een warmtedeken. De baby blijft daarna bij de moeder.

De ok is warmer dan normaal en we gebruiken geen felle lampen. De bevalling zelf gaat bij gentle sectio langzamer. We laten het lichaam zelf zijn werk doen. Je ziet dat de baarmoeder automatisch samenknijpt en zo het kindje eruit perst. Bij de geboorte hoeft alleen het hoofdje uit de baarmoeder worden geholpen. De rest van het lichaam komt er vanzelf achteraan.

Marieke Verberg, gynaecoloog

Huid-op-huid contact

Direct huid-op-huid contact tussen moeder en pasgeborene heeft veel voordelen ten opzichte van de normale keizersnede: de hechting tussen moeder en kind verloopt beter, de borstvoeding komt sneller op gang, de moeder heeft minder pijnstillers nodig na de keizersnede, baby’s zijn rustiger en baby’s hebben betere bloedsuikerwaardes.


Baby Eef

Dinsdag 28 november 2017 is onze dochter Eef geboren via een geplande keizersnede, een gentle sectio. We kijken met een heel goed gevoel terug op de keizersnede. Hoe bijzonder is het om ook bij een keizersnede je kindje geboren te zien worden en om direct huid op huid contact te kunnen ervaren.
Frank en Viola te Velde

De operatie

Vanwege de zorg rondom de gentle sectio is een extra uitgebreid team nodig. Daarom is de gentle sectio alleen mogelijk als de keizersnede gepland is (dus niet bij een spoed keizersnede). Dat betekent dat een gentle sectio alleen mogelijk is als dit geen gevaar voor de moeder of de baby geeft. Bij de operatie zijn een anaesthesist, een gynaecoloog, verpleegkundige, operatiepersoneel en een kinderarts aanwezig. Zij beoordelen tijdens de operatie of de conditie van moeder en baby goed genoeg zijn voor de gentle sectio.

Waar bent u naar op zoek?