Lichttherapie is een behandeling die ingezet wordt bij een winterdepressie. Voor de lichttherapie komt u gedurende een week (maandag t/m vrijdag) naar de polikliniek waar u vervolgens een half uur voor een lichtbron gaat zitten die helder wit licht geeft. Dit licht is vergelijkbaar met het daglicht na zonsopgang. Hierdoor wordt de concentratie melatonine in het bloed verlaagt waardoor de slaapbehoefte minder wordt.

Bijwerkingen

Er kunnen bijwerkingen optreden, zoals:

  • duizeligheid / sufheid;
  • hoofdpijn;
  • jeukende of prikelende ogen;
  • misselijkheid;
  • doorschieten in een te drukke stemming.

Als lichttherapie wordt gestart wanneer de winterdepressie zich al heeft ontwikkeld, is er een kans op een terugval in dat seizoen. Lichttherapie toedienen in het begin van de winterdepressie voorkomt terugval voor de rest van de winter.

Voor lichttherapie dient u een verwijzing te hebben van uw huisarts.

Praktijkvoorbeeld

Jannie Rietman is 51 jaar oud, getrouwd en heeft 2 kinderen. Ze is recent oma geworden van een kleindochter. Haar dochter en schoonzoon wonen momenteel bij haar en haar man in huis in verband met financiële problemen. Sinds 2 jaar ervaart ze klachten van stemmingswisselingen, lusteloosheid en vermoeidheid, met name gedurende de wintermaanden. Ze kan dan niet meer zo genieten als anders en vindt zichzelf somber. Ze voelt zich extreem moe, maar komt moeilijk in slaap en slaapt overdag vaak een aantal uur. Op Internet las ze een artikel over een behandeling voor een winterdepressie waarop ze naar de huisarts is gegaan voor meer informatie.

De huisarts heeft haar vervolgens verwezen naar de polikliniek psychiatrie waar inmiddels een intakegesprek heeft plaats gevonden. Naar aanleiding van dit intakegesprek wordt een behandeling middels lichttherapie voorgesteld. Dit omdat haar klachten lijken te voldoen aan de symptomen van een winterdepressie. Voor deze therapie moet Jannie een aantal keer elke ochtend naar de polikliniek komen om een half uur voor een lichtbak te gaan zitten.

Na 4 weken komt Jannie op de polikliniek psychiatrie terug om te kijken of het gewenste effect heeft opgetreden. Dit blijkt het geval te zijn. Naar aanleiding van deze uitkomst wordt Jannie geadviseerd om komende winter wederom lichttherapie te ondergaan.

Waar bent u naar op zoek?