De tongzenuwstimulatie (met het Inspire-systeem) is een behandeling voor slaapapneu, als andere behandelingen niet werken. Er wordt een tongpacemaker in uw borstkas geplaatst tijdens een operatie. Een tongpacemaker is een kleine stimulator. Zo kunnen de tong en het verhemelte niet naar achteren vallen. Hierdoor blijft de luchtweg open tijdens het slapen en kunt u normaal inademen.

Hoe het werkt

Het systeem bestaat uit drie onderdelen die samen zorgen voor minder ademstops.

  1. De sensor registreert uw natuurlijke ademhalingsritme;
  2. Deze ademhalingssignalen worden door de zenuwstimulator verwerkt;
  3. De zenuwstimulator stuurt een impuls naar een elektrode, die uw tongzenuw stimuleert.

Voordat u naar bed gaat, zet u de stimulator aan met een afstandsbediening en als u wakker wordt, zet u de stimulator weer uit.

De operatie

U gaat onder narcose voordat u geopereerd wordt. Tijdens de operatie plaatst de arts een soort klemmetje om de tongzenuw. Het klemmetje wordt met een draadje verbonden aan de stimulator. De stimulator komt onder het sleutelbeen. Vanuit de stimulator loopt een draadje naar de borstspier, waaraan een sensor vast zit. De operatie duurt twee tot drie uur.

Nieuws: “Slaapapneu komt vaak voor: ziekenhuis MST plaatst pacemaker tegen klachten”

Ziekenhuis MST mag als derde ziekenhuis in Nederland pacemakers implanteren bij patiënten met ernstige slaapapneu. Slechts een kleine groep mensen komt ervoor in aanmerking. Lees het artikel én een patiëntervaring op Tubantia.nl.

Kno-arts Jan Duijvestijn, longarts Michiel Wagenaar en technisch geneeskundige Timon Fabius
Kno-arts Jan Duijvestijn, longarts Michiel Wagenaar en technisch geneeskundige Timon Fabius
Waar bent u naar op zoek?