In Nederland krijgen jaarlijks 2700 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd is anders dan op oudere leeftijd en kan grote emotionele, sociale en maatschappelijke gevolgen hebben. Om de juiste zorg te kunnen geven is geld nodig. U kunt helpen door op 11 januari in MST in Enschede een bosje hyacinten te kopen.

“Toen ik 18 was kreeg ik kanker en stond mijn wereld op zijn kop. Ik was op zoek naar een plek in het ziekenhuis waar ik terecht kon met vragen over seksualiteit, vruchtbaarheid, studie en relaties. Allemaal thema’s waar je tegenaan kunt lopen als je jong bent en kanker krijgt. Daarom zet ik mij nu in voor het AYA-platform.”
Sophia Sleeman (25 jaar, AYA ambassadeur)

Landelijke actie

De actie in MST maakt deel uit van de HAYAcintenactie die door het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers is georganiseerd. Door hyacinten te verkopen halen deelnemende ziekenhuizen zoveel mogelijk geld op voor de zorg aan jongvolwassenen met kanker. Deze AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn in ‘de bloei’ van hun leven. Daarnaast is kanker op de AYA leeftijd zeldzaam en zijn er weinig leeftijdsspecifieke behandelingen. Eventuele late effecten van behandeling hebben voor deze jongvolwassenen langduriger impact dan voor ouderen met kanker.

Kanker op je 20e is echt wat anders!

Jongvolwassenen hebben een andere behandeling en zorg nodig dan ouderen met kanker. Medisch-technische zorg en behandeling gaan samen met psychosociale zorg, vanaf de diagnose tot ver daarna. AYA zorg gaat uit van de mens met een ziekte. MST is lid van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform, het kennis- en zorgnetwerk voor en met jongvolwassenen met kanker.

Kom naar de HAYAcinten verkoopkraam

Op 11 januari om 9.30 uur start de verkoop van hyacinten voor jongvolwassenen met kanker op meerdere plekken in MST. Een bosje kost vier euro. Als u het ziekenhuis in Enschede bezoekt kunt u het verkooppunt niet over het hoofd zien!

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina